Home / SPEKTAR / TROJANSKI KONJ U NAŠEM ORGANIZMU: HRANA OD KOJE UBRZANO STARIMO

TROJANSKI KONJ U NAŠEM ORGANIZMU: HRANA OD KOJE UBRZANO STARIMO

Webtribune

Zbog biohemijskih reakcija koje se javljaju u telu uz svaku vrstu hrane koju jedete, neke namirnice vas čine starijim, dok druge pomažu u borbi protiv starenja.

Ako redovno jedete pogrešnu hranu, možete se osetiti i izgledati 10 ili više godina stariji, ali ako jedete pravu hranu, tokom vremena, možete izgledati 5-10 godina mlađi.

Tri procesa koja se odvijaju u telu, a koji imaju veliki uticaj na stopu starenja su „glikacija“, „upala“, i „oksidacija“.

Kada govorimo o starenju, ne govorimo samo o borama na koži ili gustini kose već o faktorima koji se ne mogu videti, kao što je npr. koliko dobro vaši organi funkcionišu, što je važnije nego ono na površini.

Najgora hrana za brzo starenje: Hrana na bazi pšenice

“Glikacije“ u telu, i supstance zvane  Advanced Glycation End Products (napredna glikacija krajnjih proizvoda), poznate kao AGEs. Ova jedinjenja se nazivaju lošim jer ubrzavaju proces starenja, uključujući i, tokom vremena, oštećenje organa, zglobova, i naravno, bore.

Koji je jedan od najvećih faktora koji povećavaju proizvodnju AGEs u telu? Možda iznenađujuće, ali visok nivo šećera u krvi tokom vremena drastično povećava godine. To je razlog zašto dijabetičari izgledaju starije od njihovih stvarnih godina. Ali to nije samo ograničeno na dijabetičare.

Ovo je malo poznata činjenica često prikrivena od strane masovnih marketinških kampanja i giganta prehrambene kompanije koje žele da vas uvere da su „sve pšenice“ zdrave za vas … ali činjenica je da pšenica sadrži veoma neobičnu vrstu ugljenih hidrata (koje se ne mogu naći u drugim namirnicama) zvanu amilopektin, koji je pronađen u nekim testovima na šećer u krvi, koji je veći čak i od čistog šećera .

Zapravo, amilopektin (od pšenice) podiže nivo šećera u krvi više od bilo kog drugog izvora ugljenih hidrata na zemlji. Ovo znači da hrana na bazi žita, kao što su hleb, žitarice, pogačice, i drugi pekarski proizvodi često izazivaju mnogo veći nivo šećera u krvi od većine drugih izvora ugljenih hidrata.

Veći prosečan nivo šećera u krvi tokom vremena i više AGEs koji su formirani unutar tela, ubrzavaju starost. Verovatno ste čuli i o potencijalnim zdravstveno-štetnim efekatima glutena (još jedno problematično jedinjenje koje se nalazi u pšenici i koje može da izazove upalu u digestivnom sistemu). Eto još jedan razlog da se smanji ili eliminiše hrana na bazi pšenice. Vaše telo će vam se zahvaliti na sporijem starenju i mlađem izgledu.

I gubljenje telesnih masti je još jedan sporedni efekat eliminisanja ili smanjenja pšenice u ishrani.

Ali, još jedan problem sa ovom hranom je, kako se ispostavilo, to što proizvodi od pečene pšenice sadrže kancerogene hemikalije koje se zovu akrilamidi koji nastaju kada porumeni hleb, žitarice, pogačice,… U studijama su povezani sa povećanim rizikom od raka i ubrzanog starenja. Akrilamidi se takođe mogu naći u visokom nivou i u drugim porumenelim izvorima ugljenih hidrata kao što je pomfrit.

Pazite se i drugih namirnica koje povećavaju starenje, uključujući one na bazi kukuruza koje takođe povećavaju nivo šećera u krvi (kukuruzne žitarice, čips, kukuruzni sirup), sojino ulje i druga „povrćna“ ulja koja sadrže preterano prefinjene i obrađene masti koje izazivaju upale u telu, kao i šećera iz bombona, kolača, i zaslađenih pića.

(Web-tribune.com)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …