Home / SPEKTAR / UPOZORENJE PRIZNATIH NAUČNIKA: SMAK SVETA JE SVE BLIŽI, SADA JE 3 DO 12!

UPOZORENJE PRIZNATIH NAUČNIKA: SMAK SVETA JE SVE BLIŽI, SADA JE 3 DO 12!

Čovečanstvo je i dalje na korak od toga da uništi sebe, tvrdi jedna grupa priznatih stručnjaka.

armagedon smak kraj sveta03

U akademskom časopisu „Bulletin of Atomic Scientists“, koji je kreirao „Sat sudnjeg dana“ („Doomsday Clock“), oni tvrde da su ostala samo „tri minuta do ponoći“. Kada je to vreme određeno na prošlogodišnjem sastanku, čovečanstvo se više nego ikada približilo uništenju. Najveće pretnje su nuklearno oružje i klimatske promene.

Grupa cenjenih naučnika, formirana početkom Drugog svetskog rata, upozorava da niko ne treba da se teši činjenicom da se čovečanstvo nije za još jedan korak približilo sudnjem danu.

– Tri minuta do ponoći su dovoljno blizu. Previše blizu. Mi, članovi Naučnog i sigurnosnog odbora u časopisu „Bulletin of Atomic Scientists“, želimo da razjasnimo zašto nismo pomerili sat 2016. godine: to ne znači da imamo dobre vesti, jer svetski lideri i dalje nisu usmerili svoju pažnju na smanjenje ekstreminh opasnosti koje sa sobom nose nuklearno oružje i klimatske promene. Kada ove opasnosti nazovemo egzistencijalnim, ne preterujemo: one su pretnja za postojanje civilizacije i zato treba da budu među najvažnijim pitanjima lidera kojima je stalo do svojih birača i zemalja – piše u saopštenju.

Oni su istakli uspeh u dogovoru sa Iranom po pitanju nuklearnog oružja i uspeh u Parizu, gde je glavno pitanje bilo pitanje klimatskih promena. Ali nove pretnje Severne Koreje nadnele su se na taj uspeh.

– Iako je iranski dogovor obavljen, tenzije između SAD i Rusije dostigle su nivo koji podseća na najgori period Hladnog rata. Konflikt u Ukrajini i Siriji se nastavio, a NATO i Rusija igraju veliku ulogu u svemu tome. Vašington i Moskva se i dalje drže dogovora o nuklearnom oružju, ali SAD, Rusija i druge zemlje koje poseduju nuklerno naoružanje rade na programima modernizovanja nukleranih arsenala, čime šalju poruku da planiraju da održe spremnost svog oružja, bez obzira na potpisani sporazum – objašnjavaju stručnjaci.

Razgovor o klimatskim promenama u Parizu probudio je nadu, ali je malo toga urađeno da se strašni efekti klimatskih promena smanje, piše u saopštenju.

(Independent.co.uk, Blic)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …