Home / TEMA DANA / 2017. godina bila je druga najtoplija ikada: STRUČNJACI TVRDE DA NAS TEK ČEKA PAKAO, A MOŽDA ČAK I NESTANE SAV LJUDSKI ROD! (VIDEO)

2017. godina bila je druga najtoplija ikada: STRUČNJACI TVRDE DA NAS TEK ČEKA PAKAO, A MOŽDA ČAK I NESTANE SAV LJUDSKI ROD! (VIDEO)

Ujedinjene Nacije potvrdile su u novom izveštaju da je prošla, 2017. godina bila druga najtoplija godina u istoriji Zemlje.

Poslednje tri godine oborile su sve rekorde u istoriji čovečanstva, a 2017. godineaipak nije ugrozila 2016. godinu koja i dalje suvereno drži prvo mesto.

Stručnjaci iz UN prikupili su podatke sa svih područja planete došavši do zaključka kako je globalna prosečna temperatura na Zemlji u 2017. bila za 1,1 stepen Celzijusov veća od one u pre-industrijskom dobu.

– Dugoročni trend globalne temperature planete daleko je važniji od pojedinačnog merenja. Trend je zabrinjavajući. Od 18 godina ovog milenijuma, 17 spadaju u najtoplije ikada a povećanje temperature u poslednja tri leta pravi je ekstrem. Topljenje leda na Arktiku doneće posledice u obliku povećanja nivoa mora i okeana i bitno će uticati na život na Zemlji – rekao je Peteri Talas, generalni sekretar Svetske Meteorološke Organizacije.

Globalni porast temperature u direktnoj je vezi sa cikličnim pojavama El Ninja (toplotni uticaj) i La Ninje (uticaj hlađenja), atmosferskih fenomena koji nastaju usled fluktuacije pravaca vetrova i temperature vode u tropskom delu Tihog okeana.

– Snažni uticaj El Ninja između 2015. i 2016. doneo je rekordne temperature pre dva leta. Kontrast koji je delo La Ninje u 2017. za posledicu je imao slabo hlađenje površine Zemlje pa je zato i prošla godina bila ekstremno topla.

Za 200 godina nestaće sav svet?

Na Zemlji za 200 godina neće biti živih bića, jer će uslovi za život biti nepodnošljivi, upozoravaju američki i britanski naučnici.

Ljudi izbacuju u atmosferu velike količine izduvnih gasova, što će na kraju dovesti do neminovne promene klime, prenosi Srna.

Britanski naučnik Stiven Hoking otkrio je da je na Veneri pre 4,5 miliona godina postojala voda ali je zbog promene klime nestala i planeta je postala beživotna.

Hoking upozorava da se isto može dogoditi i Zemlji na kojoj će, kako veruje, već za 100 godina sve vodene površine biti zagađene.

(Telegraf.rs)

Check Also

„INVAZIJA KREĆE U JANUARU, ZA NAPAD SPREMNO 94.000 VOJNIKA!“

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, …