Home / TEMA DANA / 50 POLjSKIH SPECIJALACA SLETELO U SARAJEVO! DODIKU SPREMAJU MAKEDONSKI SCENARIO!

50 POLjSKIH SPECIJALACA SLETELO U SARAJEVO! DODIKU SPREMAJU MAKEDONSKI SCENARIO!

Na internacionalnom aerodromu Butmir u Sarajevu u nedelju na dan održavanja opštih izbora u BiH sletelo je 50 poljskih specijalaca. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ranije je upozoravao javnost da se u bazi Butmir kod Sarajeva nalaze 2.000 pripadnika bezbednosnih snaga, i da je na to mestu prihvatilište za sve “crne operacije”.

Pitanje je, međutim, zbog čega je baš 50 dobro obučenih poljskih specijalaca sletelo u Butmir uoči izbora u BiH? Kakav su ishod očekivali i da li je plan bio da se u BiH napravi makedonski scenario, kada su strane sile sa vlasti skinule Nikolu Gruevskog i postavile svog pijuna Zorana Zaeva.

Dok su zapadnjački mediji u BiH promovisali opoziciju, govorili o mešanju Rusije i Srbije u izborni proces u toj zemlji, upravo ovih 50 specijalaca koji su poslati iz Poljske pokazuju da je Zapad hteo da umeša prste u izborni proces u SAD.

Vojno-politički komentator i novinar Miroslav Lazanski smatra da bi se moglo raditi o komando akciji koja bi mogla dovesti i do političkih likvidacija, s obzirom da medijski pritisci zapada nisu uspeli.

– Poljaci su najverniji američki saveznici unutar NATO, a ne znam da li se radi o stručnjacima za neku vrstu postizborne kombinatorike ili medijskog rata. Možda se radi o komando akciji. Prva faza je predmedijski pritisak i stvaranje atmosfere, uz pomoć propagandno-psiholoških timova, pred izbora, uticaj na medije, stvaranje afera. Ta faza, očigledno nije uspela. Sad ide druga faza, koja se sastoji u nepriznanju izbora od strane opozicije, pritisak na CIK, što isto rade propagandno-psihološki timovi. Ako to ne donese rezultate koje Zapad očekuje, treća faza može biti gola upotreba fizičke sile. U toj fazi neko od političara eventualno može biti otet, ubijen, to odrađuju specijalci. Meta mogu biti i političari iz vlasti, ali i iz opozicije. Kad govorim o političarima opozicije, mislim tu na operacije pod lažnom zastavom, kako bi se stvorio haos – upozorava Lazanski.

Vojno-politički komentator skreće pažnju i na sve jaču Dodikovu poziciju u BiH.

– Postavlja se pitanje vlasti unutar same Federacije. Dodiku fale, ja mislim, još dva poslanika da u parlamentarnoj skupštini BiH ima mogućnost da blokira svaku odluku i na nivou BiH, i odluku Saveta ministara. Savet ministara neće moći formirati bez njega. To što pojačavaju sa komandosima verovatno je u cilju neke radikalne nasilne akcije. Ne radi se o velikom broju za čisto vojnu akciju, u smislu pojačanja snaga EUFOR-a, već se očito radi o tome da ti vojnici imaju jasan zadatak I to specijalan – smatra vojnopolitički komentator.

Govoreći o makedonskom scenariju, Lazanski ipak smatra da je Dodik nije ono što je bio Grujevski.

– Vrlo je teško sad za njih da sprovedu takvu akcije jer je Dodik ubedljivo pobedio. Treba sačekati da vidimo proglašenje zvaničnih rezultata i kako će izgledati pritisci u tom periodu – jasan je Lazanski.

Predsednik SRS dr Vojislav Šešelj upozorava predsednika RS Milorada Dodika da ne ide neobezbeđen u Federaciju.

– Mora Dodik da se pazi i nek se drži srpskog dela Sarajeva, nek tamo otvori kancelariju i video-linkom neka drže sastanke. Ne sme nigde da ode gde ga neće braniti ozbiljne i osposobljene policijske jedinice. Mislim da je plan da ga uhapse i da mu sude, a videli smo u Haškom tribunalu, kad čoveka uhapse, nije važno za šta će da mu sude, za šta im padne na pamet – upozorava Šešelj.

Lider radikala očekuje da, ako zagusti, i SDS bi se mogao opredeliti za patriotsku opciju.

– Amerikanci će ići na makedonski scenario, ali Dodikova pobeda je toliko ubedjiva da je teško sprovesti, osim ako ga uhapse – podseća Šešelj i dodaje da zapad može ići i na fizičku likvidaciju političara.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da se radi o obaveštajcima, koji su stručnjaci za specijalni medijski rat, a da već postoje podaci o britanskim specijalcima koji su se umešali u izbore u BiH.

– Oni već rade na realizaciji makedonskog scenarija u RS, a to će sad posle izbora biti intenzivirano – smatra analitičar.

On dodaje da zapadnjaci u narednom periodu mogu organizovati nemire, kako bi ponovili makedonski scenario.

– Nema sumnje da su očekivali da bude neizvestan rezultat, pa da onda optuže vlast za krađu. Ovako su dobili rezultat gde nema nikakve dileme da je sve legalno, tako da sad ne mogu ništa da urade, ali u narednom periodu mogu organizovati nemire kako bi ponovili ono što smo videli u Makedoniji – kaže Anđelković.

Očigledno je da moćnicima sa zapada smeta jaka Republika Srpska i da su se nadali drugačijem ishodu izbora, suprotnom od volje građana, kako bi mogli da stvore BiH kao centralizovanu zemlju i tako potpuno unište Republiku Srpsku.

Srbija Danas

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …