Home / TEMA DANA / ADVOKATI NA ULICAMA: PRETI NAM NEZAPAMĆENA KRIZA!

ADVOKATI NA ULICAMA: PRETI NAM NEZAPAMĆENA KRIZA!

„Ukoliko dopunjeni stav Vrhovnog kasacionog suda (VKS) zaživi, nama predstoji nezapamćena ustavna kriza“, rekao je advokat Miloš Andrijašević na konferenciji za medije protestnog odbora advokata, pozivajući sve građane kojima je stalo do pravne zaštite i države Srbije da im se u subotu u 14 časova pridruže na protestu ispred Ustavnog suda Srbije.

Navedeni stav VKS-a, precizirao je, omogućiće bankama da „naplaćuju maglu“ i da rade sve što žele.

– Ukoliko Vrhovni sud omogući bankama da nastave sa praksom naplate troškova za koje ne mogu da dokažu da postoje, svi smo u opasnosti. Biće to nezapamćena povreda prava na pravično suđenje, zbog čega će svaki građanin imati pravo na odštetni zahtev protiv Republike Srbije pred međunarodnim sudovima – kazao je Andrijašević.

Dopunjeni stav VKS-a, naglasio je, predstavlja gubitak sudske grane vlasti pozivajući građane kojima je stalo do pravne države i do Republike Srbije da im se pridruže na protestu.

– Pređena je crvena linija. Jedan stav VKS-a je važio u dužem vremenskom periodu, a onda je donesena dopuna tog stava koji predstavlja njegov radikalni zaokret. Dužnost advokata je da utiču na ustavnu krizu koja nam predstoji – istakao je Dimitrijević. On je dodao da je Udruženje banaka Srbije vršilo pritisak na pravosudne organe, i da su oni zbog toga podneli krivičnu prijavu protiv predsednika Udruženja banaka Srbije.

Advokat Miško Dimitrijević, je istakao da se od prvog protesta advokata pojavilo više laži o motivima advokata da se bore protiv ovakvog stava VKS-a, naglašavajući tvrdnju da su advokati odgovorni za ogroman broj predmeta.

– Najveći generatori sudskih sporova su država, njena javna preduzeća i banke. Kako do sporova dolazi? Pa tako što država različitim kategorijama građana po više osnova prosleđuje iz budžeta izvesnu količinu novca. Međutim, na tom putu između budžeta i građana uvek se nađe neki skretničar koji deo tog novca skrene u privatne džepove ili stranačke budžete. Ista stvar funkcioniše i u drugom smeru. Građani moraju državi i privatnim subjektima po više osnova da uplaćuju neki novac. Ali uvek se nađe način da se od građana uzme više nego što je potrebno. To je razlog za ogroman broj sporova, a advokati samo zastupaju građane. Prestanite da kradete i neće više biti sporova – kazao je Dimitrijević.

On je istakao da je netačno da se advokati bogate od bankarskih sporova, ističući da se tim predmetima u najvećoj meri bave advokati početnici koji od toga i žive. Kako je dodao, advokati koji se bogate od bankarskih sporova su oni koji zastupaju banke, a ne oni koji zastupaju “sirotinju raju”.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …