Home / TEMA DANA / DOGOVOR U TRI TAČKE: LAJČAK OBJAVIO ZAKLJUČKE SASTANKA BEOGRADA I PRIŠTINE

DOGOVOR U TRI TAČKE: LAJČAK OBJAVIO ZAKLJUČKE SASTANKA BEOGRADA I PRIŠTINE

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je danas da je postignut dogovor o deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije, nakon dva dana intenzivnih pregovora.

“Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i napretku je postignut”, naveo je Lajčak na Tviteru.

Lajčak je objavio i zaključke sastanka glavnih pregovarača u tri tačke, kojima se predviđa da povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i deblokade puteva počnu 2. oktobra u osam časova, a traju do 16 sati tog dana.

Prva tačka dogovora predviđa i raspoređivanje KFOR-a na prelazima Jarinje i Brnjak pre početka povlačenja i deplokade puteva, kao i da KFOR ostane otprilike dve nedelje kako bi se obezbedila bezbedno okruženja i sloboda pokreta.

Prema drugoj tački, od 4. oktobra u osam sati ujutru na snagu stupa režim stikera dogovoren u okviru dijaloga uz posredovanje EU kao privremena mera dok se ne dogovori trajno rešenje.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Treća tačka predviđa da se uspostavi radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda I Prištine, kojom će predsedavati EU “kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica, na osnovu standarda i praksi EU”.

Prvi sastanak radne grupe biće održan 21. oktobra 2021. u Briselu, a u roku od šest meseci do prvog sastanka, radna grupa će predstaviti svoje predloge za trajno rešenje tokom dijaloga na visokom nivou.

Lajčak je zahvalio glavnim pregovaračima Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i da se dogovore radi dobrobiti naroda.

Davor Kalajdžić: “Dimna zavesa”

Pod dimnom zavesom tzv. krize na severu, „nezavisna Kosova“ napravila je novi ogroman iskorak ka cementiranju „nezavisnosti“, tako što je posle više od dvadeset godina, neopaženo od srpskih medija, naterala kosovske Srbe južno od Ibra, a to je 3/5 preostalih Srba, da uz državljanstvo i ličnu kartu „RKS“, usvoje RKS „nezavisne“ tablice, čime su iz dalje upotrebe izbačene i KS tablice.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Kriza na severu AP KiM izbila je neposredno po posetama Angele Merkel i Miroslava Lajčaka. Sa Andrićevog venca izduvavaju maglu o jednostranom rušenju „Briselskog“ sporazuma, ali samo na severu, dok ćute kao zaliveni o situaciji na ostalim administrativnim prelazima kao i na samoj teritoriji AP KIM.

Severno pozorište služi maskiranju. Dok režimski mediji upumpavaju budalaštine sa barikadama i ROSU na severu, dotle Kurti nesmetano skida srpske i tzv. „statusno neutralne“ KS (Kosova) tablice na ostatku AP KiM.

LAJČAK PRIZNAO DA JE TROJANAC

Slike sa svih ostalih administrativnih prelaza su kristalno jasne – registarske tablice koje izdaje Republika Srbija, na AP KiM više ne važe i moraju biti skinute i zamenjene tablicama „Republjik Kosova/RKS“. I to ćutke prolazi.

Za to vreme preostali Srbi na AP KiM, oni iz Gračanice, Lapljeg Sela, Gnjilana, Štrpca, Goraždevca i ostalih mesta, u redovima vraćaju KS tablice i menjaju ih sa RKS. O tome se ne priča u Briselu.

(Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …