Home / TEMA DANA / AKCIJE RUSKE MORNARICE U PERSIJSKOM ZALIVU PRETE AMERICI OZBILjNIM POSLEDICAMA

AKCIJE RUSKE MORNARICE U PERSIJSKOM ZALIVU PRETE AMERICI OZBILjNIM POSLEDICAMA

Rusija je najavila veoma zanimljive manevre u Persijskom zalivu, koji će imati ozbiljne posledice po SAD. Ovo mišljenje izneli su analitičari iz Italije.

Pre izvesnog vremena, postale su poznate namerame ruske mornarice da sprovedu zajedničke vojne vežbe sa Kinom i Iranom u Persijskom zalivu. Prema zvaničnoj verziji, manevri tri zemlje biće usredsređeni na borbu protiv piraterije, i osiguranje bezbednosti plovidbe.

Prema italijanskim stručnjacima, zapadne zemlje verovatno neće biti srećne sa takvim vestima. Izveštava „InsideOver“.

„Ovo je vrlo oštra vest, iza nje stoji vrlo značajna poruka… Prije svega, Vladimir Putin i Si Jinping jasno su dali do znanja Joeu Bidenu da će podržati Iran u međunarodnim odnosima “, primjećuju autori.

Činjenica da su SAD danas umanjile pritisak na Iran nije važna, Amerikanci se mogu vratiti u bilo kom trenutku i početi da mu uvode nove sankcije. U tom kontekstu, Rusija i Kina ne žele da budu svedoci „premlaćivanja“ Teherana, i spremne su da mu pruže svoju podršku.

Osim toga, Peking i Moskva teže drugom cilju – žele da prošire svoj uticaj u najvažnijem regionu, koji se nalazi između Ormuškog moreuza i Persijskog zaliva.

„Pod izgovorom da osiguraju bezbednost međunarodnog transporta, Moskva i Peking nagoveštavaju SAD da ne bi trebalo ni da pokušavaju da iritiraju Iran“, navode italijanski novinari.

U stvari, Kina je već ponudila svoju podršku Iranu. Pre nedelju dana, kineski lider Si Đinping održao je telefonski razgovor sa svojim iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem, gde je rekao da će Peking podržati Teheran u pregovorima o njegovom nuklearnom programu.

Posmatrači „InsideOver-a“ su uvereni da iza ovih izveštaja stoji velika trka za kontrolu Persijskog zaliva.

Strateški značaj Persijskog zaliva je ogroman. Region sadrži ogromne rezerve nafte i prirodnog gasa.

Osim toga, tamo prolaze najvažniji pomorski putevi koji se koriste za transport ugljovodonika i kontrola nad njima daje velike mogućnosti.

Poenta je da isporuke bliskoistočnog ugljovodonika u Evropu, zapravo, počinju iz Persijskog zaliva. Brodovi prolaze kroz Ormuški moreuz, a zatim kroz tesnac Bab-el-Mandeb odlaze do Crvenog mora.

„Dok se Sjedinjene Države suočavaju sa avganistanskim haosom, Rusija i Kina pokušavaju da dobiju manevarski prostor u Persijskom zalivu, koristeći za to iransku obalu“, sumiraju su stručnjaci.

(Webtribune.rs)

Check Also

OTKRIĆE ZATRESLO SRBIJU: VUČIĆ REŽIRAO HAOS NA KIM UZ DOGOVOR! SVE POVEZANO S IZBORIMA I RIO TINTOM! (VIDEO)

Za današnji haos na Kosovu i Metohiji je direktno odgovoran Aleksandar Vučić, koji je u …