Home / TEMA DANA / AKO BIH UĐE U NATO, BOŠNJAKE ČEKA ŠOK! EVO O ČEMU SE RADI..

AKO BIH UĐE U NATO, BOŠNJAKE ČEKA ŠOK! EVO O ČEMU SE RADI..

Predsednik HSS BiH i član Predsedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH Mario Karamatić kaže da bošnjački politički predstavnici ne žele članstvo zemlje u NATO.

Prema njegovim rečima, to pitanje se koristi samo da bi se sprečio politički dogovor u BiH. Takođe tvrdi da sve bošnjačke NATO priče nemaju “nikakvog dodira sa stvarnošću”.

“Što se tiče njihovog odnosa prema NATO, ne znam šta oni misle, da bi njih NATO branio od Hrvatske ili možda Belgije koju u poslednje vreme napadaju? Da li su Bošnjaci svesni da će ulaskom BiH u NATO pre ili kasnije doći u poziciju da neki avion ili helikopter BiH mora na neku grupu muslimana ispaliti Tomohavk rakete.

To je ono što NATO danas radi. Dakle, ta njihova priča je samo razlog zbog čega se nešto ne dogovara”, izjavio je Karamatić za Radio-televiziju Herceg Bosne.

On je rekao da hrvatski predstavnici u BiH žele da prate svoju maticu Hrvatsku, koja je članica EU i NATO, ali da istovremeno razumeju stav Srba koji žele da to pitanje usklađuju sa politikom Srbije. Karamatić smatra da je pitanje slanja takozvanog godišnjeg nacionalnog plana ANP u NATO nepotrebno nametnuto kao pitanje svih pitanja u Predsedništvu BiH i da to “nema nikakve veze sa NATO”, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

Hoće li se konačno formirati bar jedna poluga vlasti?

Inače, na zahtev srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, u Sarajevu bi danas trebalo da bude održana sednica tog tročlanog tela sa samo jednom tačkom dnevnog reda – imenovanje predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Državna agencija za istrage i zaštitu sprovela je bezbednosnu proveru Zorana Tegeltije, a rezultati su prosleđeni Predsedništvu, prenela je Fena.

Gotovo godinu dana od Opštih izbora u BiH, vlast na državnom nivou u toj državi još nije formirana, zbog nesaglasnosti članova Predsedništva i stranaka, koje učestvuju u vlasti na državnom niovu.

Aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, koji zastupa Hrvate u tom telu, izjavio je da “nije problem u Tegeltiji, nego u tome da se Milorad Dodik odlučio za nepoštovanje zakona”.

Dodik je ranije izjavio da ako Tegeltija ne bude imenovan ni na današnjoj sednici, onda to neće biti, kako je rekao, saga, već farsa.

Tegeltija je član Dodikove SNSD, a prema rečima lidera stranke, bezbednosne provere su pokazale da nema nikakvih smetnji da Tegeltija bude kandidat za predsedavajućeg novog saziva Saveta ministara.

Bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović i njegov hrvatski kolega Komšić uslovljavaju izbor mandatara prihvatanjem Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), koji Dodik ne prihvata.

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …