Home / TEMA DANA / ALARMANTNO UPOZORENJE AMERIČKIH OBAVEŠTAJACA: Gomila se oružje u Siriji, spremaju se novi napadi, a evo ko je na meti!

ALARMANTNO UPOZORENJE AMERIČKIH OBAVEŠTAJACA: Gomila se oružje u Siriji, spremaju se novi napadi, a evo ko je na meti!

Američka obaveštajna služba pažljivo prati teretne letove iz Irana u Siriju kojima se, kako pretpostavljaju, dopremaju oružani sistemi snagama predsednika Sirije Bašara al Asada ili čak samim iranskim snagama stacioniranima u toj zemlji.

Neimenovani američki zvaničnik tvrdi za Si En En da je bilo više tih letova i da Amerika i Izrael sumnjaju da je u Siriji prevezeno oružje koje bi moglo eventualno da se koristiti protiv Izraela. Raniji iranski transporti oružja u Siriju nisu bili neuobičajeni, ali ovi letovi privukli su pažnju američke obaveštajne službe jer su usledili posle nedavnih raketnih napada SAD, Velike Britanije i Francuske na državu Siriju.

U međuvremenu je eskalirala i retorika između Irana i Izraela zbog iranske prisutnosti na područjima Sirije sa kojih mogu da se izvedu raketni ili vazdušni napadi na Izrael.

Početkom ove nedelje na veb-stranicama koje prate globalni vazdušni saobraćaj zabeležena su najmanje dva leta sirijskih teretnih aviona IL-76 između Irana i Sirije, a pažnju američkih obaveštajaca privukli su i drugi letovi na tom prostoru, među kojima najmanje jedan iranskog teretnog aviona.

Izraelska vojska je početkom aprila pogodila nekoliko ciljeva u Siriji, uključujući vazdušnu bazu T4 u pokrajini Homs, gde su smeštene iranske protivvazdušne rakete i bespilotne letilice. Izrael je i prethodno napadao na položaje u Siriji, posebno u februaru kada je bilo pogođeno dvanaest ciljeva, među kojima i četiri koja su bila opisana kao “iranski položaji”. Ti napadi dogodili su se pošto su sirijske snage oborile jedan izraelski F-16 koji je, prema nekim izvorima, zapravo oborio iranski dron.

Američka obaveštajna služba ocenila je da bi izraelski avioni mogla biti srušeni protivvazdušnim raketama, pa postoje opravdane sumnje da je u „sumnjivim“ letovima teretnih aviona iz Irana dopremljeno još tog oružja, piše Si En En.

Jedan viši iranski bezbednosni zvaničnik izjavio je da će Iran kazniti Izrael zbog nedavnih napada na bazu T4 u Homsu. Ali Šamkani, sekretar iranskog Vrhovnog veća za nacionalnu bezbednost i bivši ministar odbrane izjavio je da Izrael još nije shvatio da je prošlo vreme tzv. “hit-and-run” (Pogodi i briši!) vojnih operacija i da će Izrael platiti cenu takve “gluposti”.

“Kada neki režim smatra da ima pravo da cilja snage koje se bore protiv terorista i to još u akciji izvedenoj uz namernu povredu vazdušnog prostora druge zemlje, tada isti mora biti svestan i posledica koje uz to idu”, rekao je Šamkani. Dodao je da će “agresor sigurno biti kažnjen”, ali da će vreme, mesto i način tog odgovora zavisiti od volje Irana.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su početkom meseca dva izraelska aviona F-15 ispalila osam navodećih projektila iz libanskog vazduišnog prostora, usmerenih na bazu T-4. U tom je napadu, tvrde Rusi, ubijeno je nekoliko iranskih vojnih savetnika. Izraelski zvaničnici nisu odgovorili na te tvrdnje.

(Si En En, Kurir)

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …