Home / IZA KULISA / HAOS U VOJNOM SVETU: Rusi se dokopali onoga, čime je Tramp pretio Rusiji! Evo šta je u pitanju.. (VIDEO)

HAOS U VOJNOM SVETU: Rusi se dokopali onoga, čime je Tramp pretio Rusiji! Evo šta je u pitanju.. (VIDEO)

Neki vojni eksperti događajem od strateškog značaja smatraju Asadovu predaju Rusiji najnovijeg modela američkih krstarećih raketa „Tomahavk“ (RGM-109E Tomahawk Block IV), a možda taktičke krstareće stelt-rakete AGM-158A/B JASSM-ER.

Ova druga bi bila posebno važan i vredan „ulov“. Pogotovo što im je „pamet“ – koju je pre neki dan na sva usta hvalio Donald Tramp – ostala neoštećena.

Već su se zato pojavila pitanja: šta će Rusija sa njima uraditi, odnosno -kojim svojim stručnjacima će ih prvo poslati?

Svi se manje-više slažu da će im krajnje odredište biti Centralni naučno-istraživački institut Snaga vazdušno-kosmičke odbrane, u kojem već postoje makete (u srazmeri 1:1), kao i realni prototipovi, zapadnoevropskih i američkih sredstava za vazdušne napade.

Rusi – bar tako tvrde – nisu uspevali poslednjih godina da opredele neke njene bitne parametre jer nisu imali podatke o korišćenim materijalima „gutačima zvuka“.

Najvažnija etapa u proučavanju dopremljenih raketa imaće u svom središtu algoritme radioelektronske opreme rakete „JASSM-ER“, naročito njenog inercionog navigacionog sistema i modula stabilnosti trajektorije i potvrđivanja „hvatanja“ cilja BIA („Bomb Impact Assestment“) pomoću infracrvenog senzora u glavi rakete.

Ako je Rusima pod ruku zaista došla „JASSM-ER“ sa INS „upakovanom“ treajektorijom leta – imaće na raspolaganju iscrpne odatke o taktici izvoenja udara koja uzima u obzir lokalni reljef.

Biće za ruske stručnjake zanimljivo i da saznaju koje „pozicione rejone“ sirijske PVO nisu uspeli na vreme da otkriju američki avioni za radioelektronsku špijunažu RC-135W „Rivet Joint“.

Njihov ništa manji interes izazvaće i metodi šifrovanja paketa podataka koje je moćni 25-vatni predajnik BIA slao „Rivet Džointu“.

Važnost će imati i momenat uključivanja tog modula u toku samog leta rakete, što će omogućavati (kad bude „dešifrovano“) otkrivanje položaja raketa AGM-158A/B znatno pre nego što ih je dosad mogao da otkrije ruski leteći radar A-50U.

Rusi će takođe moći i da odrede dijapazon rada infracrvenog senzora smeštenog ispod „nosa“ JASSM-ER. Jer, to će im dati priliku da smisle nove infracrvene zamke za Amerikance.

Identična testiranja će proći i poslednja verzija „Tomahavka“ RGM-109E.

Sve u svemu, ruska PVO/PRO imaće nekoliko narednih godina Amerikance „u šaci“.

Jer, da bi povratili izgubljeni nivo tajnosti tehnologija JASSM/-ER i „Tomahawk Block IV“ Pentagonu i kompaniji „Raytheon“ biće potrebne stotine miliona dolara i nekoliko godina.

Pogledajte video:


Check Also

SNIMAK KINESKOG ROVERA BUDI JEZU: NA TAMNOJ STRANI MESECA NLO BAZA?! (FOTO)

Ukoliko sve bude išlo po planu, svetska javnost uskoro bi trebalo da dobije povratnu informaciju …