Home / TEMA DANA / Američka ratna mornarica zabrinuta zbog sve veće udarne moći ruskih i kineskih atomskih podmornica!

Američka ratna mornarica zabrinuta zbog sve veće udarne moći ruskih i kineskih atomskih podmornica!

Američka ratna mornarica zabrinuta je zbog sve veće udarne moći ruskih i kineskih atomskih podmornica i njihove tehničke usavršenosti koja je bitno porasla poslednjih godina – objavio je američki časopis The Inquisitr.

podmornica- rusija

Za ilustraciju je naveo uspešno lansiranje bačističke rakete „Bulava“ sa ruske podmornice „Vladimir Monomah“ u Belom moru koja je pogodila cilj na Kamčatki. Na rastojanju većem od 5,5 hiljada kilometara. Pa ukazao: da ruski program modernizacije nuklearnog arsenala do 2025. predviđa pojavu „sredstava za garantovano nuklearno obuzdavanje“ (SAD).

Američki vice-admiral Majkl Konor ocenio je da ruska i kineska ratna mornarica postaju opasnost za SAD. Nalasio je da Rusija nastavlja da razvija svoje nuklearne potencijale, a da Kina takođe ima nekoliko atomskih podmornica sa balističkim raketama i još nastavlja da ih gradi.

Uprava vojno-pomorske špijunaže SAD (ONI) ocenila je da Kina već povećava svoje mogućnosti za udare „po ciljevima koji se nalaze daleko od njene teritorije“ i da je sa atomskom raketnom podmornicom „Czin“ dobio „prvu ozbiljnu mogućnost nanošenja uzvratnog nuklearnog udara sa mora“.

The Inquisitr je objavio da balističke rakete lansirane sa nove kineske podmornice sigurno ugoržavaju Havaje i Aljasku, a možda i američku Zapadnu obalu. Zato Ratna mornarica SAD navodno već razmišlja o korigovanju strategije.

Na Konorovu „zabrinutost“ povodom sve većih mogućnosti ruskih i kineskih atomskih podmornica odreagovao je Dmitrij Rogozin, potpredsednik ruske vlade zadužen za vojnu nauku i industriju, napisavši na svom Tviter-nalogu:

„Pa, nije mačku svaki dan praznik!“.

(Fakti)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …