Home / U FOKUSU / Rusija gradi osam nuklearnih reaktora u Južnoafričkoj Republici u vrednosti od 50 milijardi dolara!

Rusija gradi osam nuklearnih reaktora u Južnoafričkoj Republici u vrednosti od 50 milijardi dolara!

nuklearna- elektrana

Rusija će izgraditi osam nuklearnih reaktora u Južnoafričkoj Republici do 2023. godine, prema ugovoru koji je danas potpisan između ruske kompanije Rosatom i zvaničnika Južnoafričke Republike u Beču.

Kako navodi ruska agencija Itar-tas, reč je o prvim nuklearnim reaktorima u Africi koji će koristiti rusku tehnologiju, a planirano je da ruski VVER reaktori budu ukupnog kapaciteta od 9.600 megavata, što će biti pridodato nacionalnoj mreži kako bi se smanjila zavisnost od uglja, koji južnoafrička kompanija Eskom holdings koristi za dobijanje oko 80 odsto električne energije u toj zemlji.

„Ovaj projekat otvara vrata za ulazak ruske tehnologije, finansija, infrastrukture u Južnoafričku Republiku, i pruža solidnu platformu za buduće proširenje saradnje“, izjavila je južnoafrička ministarka energetike Tina Peterson, i dodala da će to omogućiti njenoj zemlji da sprovede plan o proširenju nuklearnog kapaciteta od 2030. godine.

Sa druge strane, ruska kompanija Rosatom poručuje da će ovaj projekat stvoriti više hiljada novih radnih mesta, dok je izvršni direktor Rosatoma, Sergej Kirijenko, vrednost projekta procenio na između 40 i 50 milijardi dolara.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …