Home / TEMA DANA / Američki eksperti: SAD su postale ekonomski invalid, potres koji nam tek dolazi biće strašan!

Američki eksperti: SAD su postale ekonomski invalid, potres koji nam tek dolazi biće strašan!

Američka  ekonomija nalazi se u mnogo gorem stanju nego što pokazuje statistika – ocenio Pol Krejg Roberts.

novac- vreme- amerika- sad- bankrot- dolar

Ugledni američki ekonomista i politikolog  istovremeno je ukazao da američki Biro za ekonomske analize (BEA) falsifikuje podatke o rastu američkog BDP i da to čini pod izgovorom da bi objavljivanje pravih podataka „izvelo iz ravnoteže finansijska tržišta”.

„Ni jedan državni organ SAD, koji se bavi ekonomskom statistikom, ne želi da bude okrivljen za krah finansijskih tržišta. Zato se loše novoti probijaju do javnosti veoma sporo, ako se za njih uopšte ikada i sazna” – napisao je Krejg Roberts.

On je ipak izrazio uverenje da će BEA za koji mesec ipak morati da objavi podatke koji će razotkriti stvarno stanje.

Krejg Roberts je posebno naglasio da su realni prihodi Amerikanaca prestali da rastu i da se tržište napaja novcem za račun porasta potrošačkih dugova.

On je upozorio da se nkada moćna američka ekonomija pretvara u radnu snagu trećeg sveta jer u njoj raste samo sfera usluga. Pa podvukao:

„Sjedinjene Države su postale ekonomski invalid. Vašington je podelio američku ekonomiju azijskim zemljama sa jeftinijom radnom snagom. Na tome su zaradili vlasnici kapitala i njihovi menadžeri, ali je većina Amerikanaca izgubila”.

Krejg Roberts je svoju analizu zaključio rečima:

„Pošto vlasnici kapitala nisu toliko brojni da bi svojim rashodim „hranili” nacionalnu ekonomiju , legendarne američke ekonomije više nema”.

pol- krejg- robertsPol Krejg Roberts

SAD ništa dobro ne predviđa ni bivši glavni ekonomsita MMF Sajmon Džonsona koji upozorava da ovo što se sada događa u američkoj ekonomiji „podseća na događaje koji su doveli do finansijske krize iz 2008. hodine”.

Džonson ukazuje da velike američke banke imaju preveliki nivo duga, a istovremeno premali sopstveni kapital. Za primer je naveo bankarski holding Morgan Stanley koji ima samo 4 odsto svog kapitala, što znači da je sve ostalo – dug. U ovoj ili onoj formi.

„Da li je taj nivo sopstvenog kapitala dovoljan da pokrije sve ruzike u slučaju ozbiljnih potresa? Sigurno nije! Mi smo taj „film” – istakao je Džonson – već gledali i loše se završio. Ono što možemo videti sledeći put – biće još strašnije”.

 (Fakti)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …