Home / TEMA DANA / „Računali su da će nas sankcije baciti na kolena, ali sa tim je gotovo sada, špic pritiska je iza nas!“

„Računali su da će nas sankcije baciti na kolena, ali sa tim je gotovo sada, špic pritiska je iza nas!“

Ruska privreda je preživela vrhunac negativnih tendencija, i njen kolaps se, uprkos nečijim namerama, nije dogodilo, izjavio je predsednik RF Vladimir Putin.

putin02

Po njegovim rečima, postojeći uslovi daju Rusiji šansu da se razvija i nju treba iskoristiti.

Govoreći u Sankt Peterburgu prilikom susreta sa Savetom zakonodavaca, Putin je istakao da je ruska privreda relativno lako savladala veštačke prepreke u vidu sankcija.

„Očigledno je da su računali na kolaps“ – rekao je on, govoreći o inicijatorima sankcija. Putin je priznao da to sužava mogućnosti za razvoj.

„Ali, to nije dovelo i ne može dovesti do kolapsa“ – rekao je ruski predsednik. „Gotovo. To je za nama. Špic pritiska je iza nas“ – smatra on.

Putin je predložio da se razmisli na šta su računali oni koji su uveli sankcije. On je istakao da je pre toga u rusku privredu ulazilo oko 500 milijardi dolara godišnje, a kasnije se ta suma smanjila na 160 milijardi. Pri tom, zbog ograničenog pristupa ruskih banaka refinansiranju, njihovi strani partneri su izgubili 130 milijardi dolara prošle godine i izgubiće još 160 milijardi ove godine.

Putin je naglasio da će sadašnji uslovi omogućiti da se prostor na unutrašnjem tržištu oslobodi za ruske proizvođače. On je priznao da u određenim slučajevima dolazi do rasta cena.

„Ali, to će proći uporedo sa rastom domaće proizvodnje“ – uveren je ruski predsednik. „U svakom slučaju, idemo u dobrom pravcu“ – rekao je Putin.

On je istakao da su spoljni uslovi prinudili Vladu i Centralnu banku da povuku određene poteze.

„Veoma je teško preorijentisati se i baviti se onim što je manje profitabilno“ – kazao je Putin.

On je uveren da u postojećim uslovima postoje dobre šanse za diversifikaciju privrede.

„Naš zadatak se ne menja – to je diversifikacija privrede, prestanak jednostranog razvoja“ – kazao je Putin.

Po njegovim rečima, ako se cene nafte „budu kretale između  60 i 70 dolara za barel“, to će stvoriti dobre uslove za ulaganje u druge privredne grane. Između ostalog, on je rekao da se „može napraviti ozbiljan pomak u razvoju poljoprivrede u slučaju oslobađanja tržišta od predominacije uvoznih i često nekvalitetnih proizvoda“.

Putin se posebno osvrnuo na problem zamene uvoznih proizvoda.

„Mi ne treba da se bavimo zamenom radi zamene, ali postoje stvari koje možemo i treba sami da pravimo, na primer, u proizvodnji putničkih aviona, brodogradnji, mikroelektronici i tako dalje“ – kazao je ruski predsednik.

„Sada je postalo  jasno da mi to možemo da pravimo“ – rekao je on.

Putin je naveo očigledan primer. Po njegovim rečima, Rusija bi mogla da gaji čak i banane, ali ih je jednostavnije i jeftinije kupovati u Africi.

Kao još jedan primer, on je naveo finansijsku sferu. „Mi nismo imali nacionalni platni sistem, smešno je da „Viza“ i „Masterkard“ zauzimaju celo tržište, više od 90 odsto domaćeg tržišta“ – kazao je Putin. „Tužno je što u svoje vreme nismo mislili o tome“ – rekao je on.

„Takvih elemenata nepotrebne zavisnosti je prilično mnogo“ – dodao je predsednik RF. S tim u vezi, on je zatražio da Rusija strano zamenjuje svojim svuda gde je to opravdano.

„To i jeste razvoj zemlje, razvoj privrede“ – kazao je Putin.

Šef ruske države je pozvao parlamentarce da se suprotstavljaju pokušajima falsifikovanja istorije.

„Uskoro ćemo obeležavati jubilej Velike pobede. To je zaista svenarodni sveti praznik. On spaja i ujedinjuje celo naše društvo, podseća na ulogu naše zemlje u prelomnim istorijskim događajima HH veka, spasavanju sveta od nacizma“ – istakao je ruski predsednik.

Pri tom, on je istakao da, nažalost, najsvetije stvari ponekad postaju predmet spekulacija. Posebnu zabrinutost izazivaju pokušaji da se umanji značaj Pobede.

„Naravno, tu ništa nije novo. Više puta smo se suočavali sa selektivnim pristupom istoriji radi političke konjunkture. Ali, sada su ti procesi poprimili oblik prave agresivne kampanje“ – naglasio je Putin.

Po njegovim rečima, sada neki pokušavaju da „od oslobodilaca naprave okupatore, a od saučesnika nacista – borce za slobodu“.

„Naš zadatak je da se aktivno borimo protiv svih falsifikatora istorije“ – naglasio je predsednik Rusije.

(Blic)

 

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …