Home / TEMA DANA / AMERIČKI MEDIJI OTKRILI: Amerika će napasti Siriju! EVO KOJIH OSAM CILJEVA ĆE GAĐATI AMERIČKI PROJEKTILI

AMERIČKI MEDIJI OTKRILI: Amerika će napasti Siriju! EVO KOJIH OSAM CILJEVA ĆE GAĐATI AMERIČKI PROJEKTILI

Predsednik SAD Donald Tramp ponovio je danas da će u saradnji sa generalima Matisom i Danfortom uskoro doneti odluku o eventualnom napadu američkih snaga na Siriju

U planu za napad „kaznene ekspedicije“ bi prema anonimnim izvorima iz Bele kuće, a koje prenosi CNBC, trebalo da se nađe osam potencijalnih meta. Ovi ciljevi uključuju dva sirijska aerodroma, istraživački centar i objekat za hemijsko oružje.

Isti izvor je takođe primetio da je vojska Sirije premestila znatnu količinu avio-sredstava na aerodrome pod kontrolom Rusa, u nadi da će Vašington izbeći direktne napade na ruska vojna postrojenja.

Tokom proteklih pet dana, Tramp je zaoštrio retoriku protiv Sirije i njenog najmoćnijeg saveznika Rusije, objavljujući šokantnu pretnju putem Tvitera o potencijalnom napadu SAD na Siriju

– Rusija obećava da će oboriti sve rakete ispaljene na Siriju. Pripremi se, Rusijo, stižu rakete – lepe, nove i pametne. Ne bi trebalo da budete partneri životinje koja gasom ubija sopstveni narod i uživa u tome – napisao je Tramp.

Trampov tvit, koji je prikupio skoro 65.000 retvitova i 160.000 lajkova, izazvao je i veliku buru u Vašnigtonu jer je srušio sve sigurnosne procedure, otkrivajući protivnicima vojne planove.

Tvit, kojim je najavio vojnu operaciju, prekršio je pravila onog što se u američkoj nacionalnoj bezbednosnoj politici naziva Operativna sigurnost ili OPSEC.

Otprilike 24 sata kasnije, Tramp je odbacio svoju izjavu rekavši da američki napad na ciljeve u Siriji možda neće biti neizbežan(?!) te da nije eksplicitno najavio kada će se on desiti.

Podsetimo, prošle godine, Trampova administracija ispalila je ukupno 59 krstarećih raketa „tomahavk“ sa mornaričkih razarača USS Porter i USS Rossa lociranima na istočnom Mediteranu.

Prema operativnim izveštajima projektili su pogodili avionske hangare, bunkere za municiju, sisteme za odbranu i radare. Osim toga, Pentagon je rekao da su ruske snage u Siriji zvanično obaveštene pre napada, te da Moskva nije bila uključena u vojnu operaciju.

Iako se mogućnost američke odmazde povećava, u Beloj kući i dalje ističu da vremenski rok za napad na Siriju nije postavljen i da su i dalje „sve opcije na stolu.“

Slično tome, predstavnik Pentagona je ponudio sledeću izjavu: Ne komentarišemo potencijalne i buduće vojne akcije ili specifična vojna sredstva koja bi mogla biti povezana s tim akcijama.

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …