Home / TEMA DANA / Američki senator otkrio plan borbe protiv Rusije na Balkanu, gde ključnu ulogu igra Srbija!

Američki senator otkrio plan borbe protiv Rusije na Balkanu, gde ključnu ulogu igra Srbija!

Američki senator Kris Marfi najavljuje da će SAD učiniti sve da izbace Rusiju sa Balkana i posebno izražava zadovoljstvo zbog činjenice da je, pod snažnim uticajem Vašingtona, propao projekat „Južni tok“.

Marfi je, gostujući u nemačkom Fondu „Maršal“, potvrdio da su SAD prešle u napad na Rusiju na gotovo na svim područjima.

Senator iz redova Demokratske stranke, koji je bio u političkoj „inspekciji“ na Balkanu, zadovoljan je zbog činjenice da zemlje regije žele u EU i NATO i da odbijaju ruske ponude.

On kao pozitivan primer navodi Crnu Goru, kojoj su Rusi, kako tvrdi, ponudili ugovor o vojno-pomorskoj bazi vredan nekoliko milijardi, ali je Podgorica, uprkos ekonomskih problema, odbila ponudu, jer želi biti dio EU i NATO-a.

„Bio sam u Bugarskoj sa senatorom Mekkejnom onog dana kad je zamrznut „Južni tok“ i želeo sam da saopštim Vladi Srbije da mi je drago što se taj projekat ne razvija“, navodi Marfi.

On poručuje da će američki gas zameniti ruski, odnosno, da je alternativa potencijalni uvoz iz SAD, uz novi terminal u Hrvatskoj.

Marfi, koji se perdstavlja kao glavni američki stručnjak za Balkan,ističe da je ruski predsednik Vladimir Putin mislio da će od Srbije dobiti više u sferi vojne saradnje, računajući na Južni tok.

„Ali, zahvaljujući tome što su Srbija i druge zemlje u regiji odlučile da ostanu na evroatlantskom putu i potvrdile privrženost toj obavezi, sprečeno je proširenje saradnje sa Rusijom“, istakao je Marfi.

On kao „frapantan uspeh“ navodi „činjenicu da postoji privremeni sporazum po kojem srpska vlada službeno ne priznaje okupirane teritorije, ali je spremna da radi sa njim kao sa ravnopravnim partnerom“ – prenose portali.

Govoreći o Makedoniji, senator iz savezne američke države Konektikat, najavljuje da SAD mogu da izvrše pritisak na Skoplje kako bi se vratilo na „pravi put“.

Marfi smatra da se „vodeća uloga SAD mora aktivnije koristiti u rešavanju makedonskog spora sa Grčkom u vezi imena države“.

„Želim da svi shvate: Rusija neće „ispariti“ ona će nastaviti da vrši pritisak i sondira situaciju na Blakanu „, rekao je Marfi.

On zaključuje da „polovičnost politike pojedinih vlada na Balkanu“ osigurava „dobru startnu poziciju za povratak Vašingtona u regiju“.

(Srna)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …