Home / TEMA DANA / AMERIČKI VOJNI ANALITIČARI UPOZORAVAJU SAD: NE ULAZITE U VENECUELU, TAMO VAS ČEKA MOĆNO RUSKO ORUŽJE

AMERIČKI VOJNI ANALITIČARI UPOZORAVAJU SAD: NE ULAZITE U VENECUELU, TAMO VAS ČEKA MOĆNO RUSKO ORUŽJE

Usred tenzija između Venecuele i SAD-a, pojavile su se analize u vezi sa odbranom koju ima južnoamerička zemlja i kako se može savladati.

Magazin Military Watch analizirao je situaciju i uočio da Venecuela ima naprednu, vojnu opremu. Zemlja ima poslednje verzije ruskog borbenog aviona Su-30 ,,MK2”, koji poseduje mnogo modernije radio-elektornske sisteme, moćno oružje kao i neuporedivo bolje upravljanje.

Važno je napomentuti da se SAD nisu nikada suočile sa neprijateljima koji poseduju Su-30 ,,MK2”, generaciju 4+ borbenih aviona, koji poseduju značajne prednosti u odnosu na američke baze vazduhoplovnih snaga, koje se sastoje od F-15 ,,Eagle” i F-18E ,,Super Hornet” borbenih aviona.

Magazin je takođe primetio da se sve može promeniti uvođenjem visoko modernizovanog borbenog aviona F-15X, ali SAD treba da ih primi tek posle 2020. godine.

Još jedna poteškoća sa kojom bi se Amerikanci susreli jeste venecuelanski protivazdušni sistem odbrane, koji uključuje ,,Buk-M2” i ,,S-300VM” sistem, od kojih se oba smatraju najnaprednijim od relevantnih klasa, a SAD se borila sa nekoliko država sa takvim sistemom.

Prema magazinu, američke letelice četvrte generacije nisu dizajnirane za sukob sa naprednim i modernizovanim sistemima protivazdušne odbrane poput S-300.

Kada se ukombinuje četvrta ruska generacija borbenih letelica i protivazdušni sistem odbrane koji Venecuela ima, može se zaključiti da zemlja ima ,,nesavladivu barijeru” protiv američkih avionskih flota.

Jedina mogućnost za SAD jeste korišćenje flote pete generacije borbenih aviona, koju danas čine borbeni avioni F-22. To bi bio jedini način da Amerika pokuša da probije  venecuelansku odbranu, pošto F-35 neće biti u stanju da se suoči sa Su-30MK2 borbenim letelicama zbog problema sa radarom.

Dodatno, SAD mogu koristiti svoje krstareće rakete lansirane pomoću strateških bombardera B-25. Međutim, američki mediji su uočili da ruski odbrambeni sistem može presresti ove misije. Ipak, njihove mogućnosti su ograničene i sa masovnim napadom, neke od ovih raketa mogu probiti venecuelansku odbranu.

Venecuelanska slaba tačka bila bi odsustvo utvrđenja u njenim vazdušnim bazama i protivazdušnim odbrambenim sistemima, što može omogućiti SAD da pokuša da dopre do zemlje sa  većom efikasnošću, a to samo ukoliko bude koristila američke borbene letelice četvrte generacije.

Webtribune.rs

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …