Home / TEMA DANA / VENECUELA PRED GRAĐANSKIM RATOM- Opozicioni lider se proglasio predsednikom države (VIDEO)

VENECUELA PRED GRAĐANSKIM RATOM- Opozicioni lider se proglasio predsednikom države (VIDEO)

U Venecueli se sprema haos. Na antivladinim protestima pale su prve žrtve, predsednik parlamenta se proglasio “legitimnim” predsednikom, priznalo ga je nekoliko država a onaj legalni, Maduro, prekinuo je odnose sa SAD.

U antivladinim protestima u gradu San Kristobal poginule su dve osobe, a povređeno je još petoro ljudi, saopštile su vlasti Venecuele.

Dvojica nastradalih demonstranata ubijena su iz vatrenog oružja, rekla je portparolka ministarstva zdravlja venecuelanske države Tahira.

U neredima tokom protekle nedelje poginula je najmanje još jedna osoba, prenosi AP.

Širom Venecuele održani su danas protesti opozicije. U Karakasu nije bilo mrtvih, ali je policija ispaljivala suzavac na demonstrante koji su blokirali pojedine delova grada.

Veliki broj prodavnica je zatvoren, a policija s vodenim topovima i lakše naoružanim vozilima raspoređena je na velikom trgu Plaza Venecuela koji se nalazi blizu centra grada.

Huan Guaido, novoizabrani predsednik venecuelanske skupštine koji je pozvao na marš i u Vašingtonu, pozvao je bezbednosne snage da se priključe mirnim protestima, a potom se proglasio predsednikom.

Odmah su ga priznale kao legitimnog SAD, ali i Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala, Kostarika, dok je Bolivija podržala “brata Madura” i u tome joj se pridružio Meksiko.

Predsednik parlamenta kao jedine institucije pod kontrolom opozicije, Gaido proglasio se večeras “prelaznim predsednikom” države, pred nekoliko hiljada okupljenih pristalica opozicije u Karakasu.

“Zvanično se zaklinjem da ću preuzeti ovlašćenja izvršne vlasti kao predsednik Venecuele kako bismo dobili prelaznu vladu i slobodne izbore”, rekao je Gaido na skupu.

Odmah po priznavanju američki državni sekretar Majkl Pompeo pozvao je formalnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura da se povuče i apelovao da vojska te zemlje podrži napore u cilju obnove demokratije.

Pompeo je rekao da će Vašington podržati vođu opozicije Huana Guaida u formiranju prelazne administracije i pripremi za izbore.

“Narod Venecuele je dovoljno propatio pod užasnom diktaturom Nikolasa Madura”, rekao je Pompeo.

On je pozvao Madura da se povuče u korist “legitimnog lidera” i time ispuni želju i volju naroda Venecuele.

Maduro je SAD odgovorio rokom od 72 sta da njihove diplomate napuste ambasadu u Karakasu.

Na ulicama su se građani okupili već od jutra, mnogi ogrnuti državnim zastavama, a Karakasom odjekuje “Sloboda, sloboda!”.

Učesnici antivladinog protesta navode da im je dosta hiperinflacije, nestašica hrane i lekova, kao i migrantske krize zbog koje su brojne porodice podeljene.

Agencije su prethodno prenele da je tokom noći uoči današnjih priotesta bilo nereda i da su u nekim gradovima izbili sukobi građana u radničkim naseljima sa policijom.

U četvrti Katia, koja se nalazi nekoliko kilometara od predsedničke palate u Karakasu, u utorak uveče mladi su zapalili vatru na barikadama tražeći ostavku predsednika Nikolasa Madura i njegove vlade, preneo je AP.

Na video snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama vide se stanovnici grada San Feliks kako pale statuu bivšeg predsednika Uga Čaveza, koji je u Venecueli ustanovio socijalistički sistem i odredio Madura za naslednika.

Prema tvrdnjama opozicionog poslanika Hoze Olivaresa, jedna osoba je poginula.

Vlasti grada Marakaibo saopštile su da su u utorak uveče oduzeli granate, mašinke i uniforme Nacionalne garde od tri osobe za koje su naveli da pripadaju terorističkoj ćeliji, kao i da su planirali napade tokom protesta najavljenih za danas.

Vlada Venecuele optužila je opoziciju da želi da izazove krvoproliće.

U ponedeljak uveče građani Karakasa su postavili brojne barijere, a jedan lokalni trgovac izjavio je da su građani frustrirani zbog poskupljenja i nedostatka osnovnih namirnica.

“Ljudi samo zbog toga izlaze na ulice”, rekao je on.

U pojedinim kvartovima čuli su se i pucnji, a građani su sa svojih otvorenih prozora lupali u šerpe i lonce.

Neredi su počeli u ponedeljak kada je mala grupa vojnika zarobila šefa policijske stanice na zapadu Karakasa i ukrala oružje iz druge ispostave.

Kako je navedeno, 25 vojnika uhvaćeno je tri kilometra od predsedničke palate, dok su dvojica uhapšena na drugoj lokaciji.

Iste noći grupa naoružanih čuvara objavila je niz snimaka na društvenim mrežama navodeći da oni ne priznaju Madurovu vladu i pozivajući opoziciju da preduzme nešto.

U sukobima je stradao i kulturni centar Robert Sera, nazvan po važnom venecuelanskom lideru socijalisti koji se smatrao mučenikom, a za taj požar policija je optužila kriminalce da su bacili bombe na centar.

U televizijskom obraćanju naciji u utorak uveče, Maduro je rekao da je pet osoba uhapšeno i najavio da će uhapsiti sve krive za podmetanje požara i nerede.

Check Also

PUTIN DONEO ODLUKU- Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom!

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko …