Home / TEMA DANA / SRBIJA SE NAORUŽAVA DO ZUBA- STIŽE 90 SISTEMA NAORUŽANJA i VOJNE OPREME!

SRBIJA SE NAORUŽAVA DO ZUBA- STIŽE 90 SISTEMA NAORUŽANJA i VOJNE OPREME!

Naše oružane snage do 2021. godine biće opremljene rekordnim brojem sredstava iz srpskih fabrika. U VS lane ušlo 29 novih sistema oružja i opreme.

Vojska Srbije do 2021. godine raspolagaće sa čak 90 potpuno novih sistema naoružanja i vojne opreme. Većina ovog arsenala, čak 76 sredstava, biće iz razvoja domaće namenske industrije. Na ovom spisku su raketno i PVO naoružanje, artiljerijska sredstva, duge cevi, municija, balistička zaštita, optika i izviđačka sredstva…

Lista zahteva stručnih službi Ministarstva odbrane i Generalštaba u godini za nama skraćena je za čak 29 različitih sistema naoružanja, municije i vojne opreme. To čini svojevrsni rekord, budući da je na terenu opremanja poslednjih decenija najuspešnija godina bila 2008, kada su se oružane snage ponovile sa svega osam novih sredstava.

– Razvoj svakog novog sistema dug je proces, koji traje i do 20 godina. Imamo težak zadatak da opremimo Vojsku Srbije tako da nadoknadi slabosti koje su se pokazale prethodnih godina. Reč je o najmanje 90 različitih sistema naoružanja, koliko su utvrdili vojni stručnjaci – navode u Ministarstvu odbrane.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ne krije da Srbija može istinski da se osloni samo na sopstvene snage.

– Samo ono što sami osmislimo, razvijemo i proizvedemo jeste istinski naše. Sve ostalo, pa i kad dolazi od prijateljskih ili partnerskih država, podleže politici, diplomatiji i složenim međunarodnim odnosima – kaže Vulin.

Vojnotehnički institut (VTI) u Žarkovu nedavno je promovisao više od 40 različitih sredstava naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu naše vojske ili se nalaze u završnoj fazi ispitivanja.

Posebno je značajan paket namenjen Ratnom vazduhoplovstvu Vojske Srbije. Pored modernizovanog raketnog sistema PVO „Kub-M“, radara P-40, artiljerijsko-raketnog sistema PASARS-16, u njemu je savremena oprema namenjena avionu „orao“, na čijoj modernizaciji se ubrzano radi.

Reč je o digitalnoj instrument-tabli, navigacijskom displeju i ostalim uređajima koji će biti ugrađeni u starog jurišnika. Ovu opremu razvija zemunska kompanija „Teleoptik žiroskopi“, kojoj je država pre nekoliko godina udahnula novi život.

Premijeru pred licem javnosti nedavno je dobio i set domaćeg naoružanja za helikoptere H145M – sedmocevni lanser za navođena raketna zrna kalibra 80 mm i kontejner sa jednocevnim mitraljezom 12,7 milimetara.

Inženjerski „izlazni“ pečat dobili su borbeno oklopno vozilo „Lazar-3“, artiljerijski sistem NORA B-52, modernizovani „Oganj – LRSV“, terenac „fap 2832″… Naše oružane snage koristiće već za koji mesec i daljinski upravljivu platformu „Mali Miloš“, samozaštitni ometač, kao i lepezu inoviranih raketa, municije i upaljača. Vojnici VS, posebno oni iz snaga za hitno reagovanje, ponoviće se i usavršenim ličnim arsenalom, kao i paketom zaštitne balističke opreme M-17.

Sistemi Košava i Morava

Najsavremeniji proizvodi domaće namenske industrije, gde važnu ulogi ima i VTI u Žarkovu, jesu – navođene rakete. Poznati sistem „Alas“ razvija privatna kompanija „Edepro“, a VTI radi na razvoju srodnih sistema „Košava“ i A-DND-18.

Ove izuzetno moderne rakete namenjene su, pre svega, stranim kupcima, ali zbog velikog dometa, izuzetne preciznosti i mogućnosti navođenja na cilj, na spisku su želja i naše vojske. I ove rakete mogu da se ispaljuju iz višecevnog bacača modularnog sistema „Morava“, koji je interesantan i stranim kupcima.

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …