Home / TEMA DANA / Amerika donela „Nacionalni odbrambeni akt“: Evo šta to znači za Srbiju..

Amerika donela „Nacionalni odbrambeni akt“: Evo šta to znači za Srbiju..

Komitet za vojne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa dao je zeleno svetlo za Nacionalni odbrambeni akt za narednu fiskalnu godinu u kojem se preporučuje pojačan angažman i vojna saradnja na zapadnom Balkanu.

“Ova sekcija će dozvoliti sekretaru za odbranu da pojača angažman i vojnu saradnju, koristeći programe i aktivnosti iz poglavlja 16, odeljka 10, Koda SAD za zapadni Balkan, uključujući Srbiju, BiH, Kosovo, te Makedoniju”, navodi se u odobrenju.

U dokumentu se navodi da je situacija u BiH dobila posebnu pažnju jer su Izborni zakon, te održavanje fer izbora istaknuti kao prioritet, navodi N1.

Komitet je izrazio zabrinutost za dugotrajnu stabilnost i bezbednost na zapadnom Balkanu, ocenjujući da etničke tenzije, ekonomski izazovi i maligni spoljni uticaji pridonose nestabilnosti u regionu.

“Komitet je zabrinut u vezi sa predstojećim izborima u BiH. Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine BiH je zadržala rast u razvoju demokratskih institucija i izbora. Komitet ohrabruje BiH da hirno i efektivno odgovori na ustavne izazove i održi slobodne i fer izbore u oktobru”, navodi se u ovom aktu.

U dokumentu se ističe da “ruske aktivnosti na zapadnom Balkanu, posebno propagandne i medijske, izazivaju zabrinutost američkih poslanika”, te da je “Komitet duboko zabrinut zbog pojačavanja pokušaja Ruske Federacije da ostvari svoj uticaj na zapadnom Balkanu”.

“Komitet osuđuje rusko učešće u pokušaju državnog udara protiv Vlade najnovije članice NATO-a, u oktobru 2016. Komitet jer zabrinut zbog ruskih informativnih operacija na Balkanu, uključujući propagandu i nastojanja da istaknu postojeće etničke tenzije”, upozorili su poslanici.

Evrotlanske integracije, te nastavak približavanja zemalja zapadnog Balkana NATO-u i EU treba da budu u posebnom fokusu, kako američkih, tako i evropskih vlasti, navodi se u tekstu.

“Komitet je ohrabren snažnim partnerstvom koje se i dalje razvija između zemalja zapadnog Balkana sa SAD. Ova partnerstva su vitalna za jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu. Komitet ohrabruje evropske partnere i saveznike da nastave sa jačanjem veza sa regionom i primećuje da bi Ministarstvo odbrane trebalo nastaviti sa pojačanom vojnom saradnjom i angažmanom u regionu”, navodi se u preporukama poslanika američkog Kongresa.

(Srna)

Check Also

ALEKSIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA SE SPREČI ISKOPAVANjE LITIJUMA I ZATRUJE CELA SRBIJA! STRANCI SU UCENILI VUČIĆA..

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas građane iz cele Srbije da podignu svoj …