Home / TEMA DANA / Amerika donela „Nacionalni odbrambeni akt“: Evo šta to znači za Srbiju..

Amerika donela „Nacionalni odbrambeni akt“: Evo šta to znači za Srbiju..

Komitet za vojne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa dao je zeleno svetlo za Nacionalni odbrambeni akt za narednu fiskalnu godinu u kojem se preporučuje pojačan angažman i vojna saradnja na zapadnom Balkanu.

“Ova sekcija će dozvoliti sekretaru za odbranu da pojača angažman i vojnu saradnju, koristeći programe i aktivnosti iz poglavlja 16, odeljka 10, Koda SAD za zapadni Balkan, uključujući Srbiju, BiH, Kosovo, te Makedoniju”, navodi se u odobrenju.

U dokumentu se navodi da je situacija u BiH dobila posebnu pažnju jer su Izborni zakon, te održavanje fer izbora istaknuti kao prioritet, navodi N1.

Komitet je izrazio zabrinutost za dugotrajnu stabilnost i bezbednost na zapadnom Balkanu, ocenjujući da etničke tenzije, ekonomski izazovi i maligni spoljni uticaji pridonose nestabilnosti u regionu.

“Komitet je zabrinut u vezi sa predstojećim izborima u BiH. Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine BiH je zadržala rast u razvoju demokratskih institucija i izbora. Komitet ohrabruje BiH da hirno i efektivno odgovori na ustavne izazove i održi slobodne i fer izbore u oktobru”, navodi se u ovom aktu.

U dokumentu se ističe da “ruske aktivnosti na zapadnom Balkanu, posebno propagandne i medijske, izazivaju zabrinutost američkih poslanika”, te da je “Komitet duboko zabrinut zbog pojačavanja pokušaja Ruske Federacije da ostvari svoj uticaj na zapadnom Balkanu”.

“Komitet osuđuje rusko učešće u pokušaju državnog udara protiv Vlade najnovije članice NATO-a, u oktobru 2016. Komitet jer zabrinut zbog ruskih informativnih operacija na Balkanu, uključujući propagandu i nastojanja da istaknu postojeće etničke tenzije”, upozorili su poslanici.

Evrotlanske integracije, te nastavak približavanja zemalja zapadnog Balkana NATO-u i EU treba da budu u posebnom fokusu, kako američkih, tako i evropskih vlasti, navodi se u tekstu.

“Komitet je ohrabren snažnim partnerstvom koje se i dalje razvija između zemalja zapadnog Balkana sa SAD. Ova partnerstva su vitalna za jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu. Komitet ohrabruje evropske partnere i saveznike da nastave sa jačanjem veza sa regionom i primećuje da bi Ministarstvo odbrane trebalo nastaviti sa pojačanom vojnom saradnjom i angažmanom u regionu”, navodi se u preporukama poslanika američkog Kongresa.

(Srna)

Check Also

„Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? Ako je njihovo, zašto nam ga otimaju?“

Piše, Dušan Proroković „Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? …