Home / TEMA DANA / AMERIKA DONELA ODLUKU I NAREDILA: ZA NEKOLIKO SATI POČINJE BOMBARDOVANJE! (VIDEO)

AMERIKA DONELA ODLUKU I NAREDILA: ZA NEKOLIKO SATI POČINJE BOMBARDOVANJE! (VIDEO)

Raspoređivanje dolazi usred planova SAD da povuku vojsku iz Sirije, jer je Bela kuća objavila pobedu nad terorističkom grupom ID. Komentarišući izvlačenje, američki predsednik Donald Tramp je napomenuo da će preostale trupe biti u stanju da eliminišu ostatke grupe.

Francuski nosač aviona Šarl de Gol (ŠDG) otplovio je u istočni Mediteran, gde će voditi operacije protiv ID u Siriji, izvestili su francuski mediji. Nejasno je šta će tačno ova operacija uključiti i koliko dugo će nosač aviona tamo ostati. Po završetku misije na Mediteranu, Šarl de Gol će se otploviti u Indijski okean i azijsko-pacifičku regiju. Tamo će ŠDG učestvovati u zajedničkim vežbama sa indijskim snagama. Očekuje se da će se brod vratiti u Francusku tokom jula.

Ovo je prvi zadatak Šarla de Gola nakon 18-mesečnih popravki u Tulonu. Pre toga je nosač aviona učestvovao u još jednoj operaciji protiv ID u Siriji i Iraku 2016. godine. Slanje nosača je usledilo nakon kritika francuskog predsednika Emanuela Makrona o planovima Donala Trampa da povuče većinu američkih vojnika iz Sirije nakon proglašenja pobede nad Islamskom državom. Predsednik je izrazio žaljenje zbog odluke SAD i obećao da će se nastaviti učešće Francuske u borbi protiv terorističke grupe.

SAD će zadržati ukupno 400 vojnika u Sirijskoj Arapskoj Republici, od kojih polovinu u vojnoj bazi Al-Tanf, a druga polovina u severnoj Siriji.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …