Home / TEMA DANA / MISIJA „ARKTIK“: AMERIKA NA RUSIJU ŠALJE LOVCE PETE GENERACIJE I BRODOVE…

MISIJA „ARKTIK“: AMERIKA NA RUSIJU ŠALJE LOVCE PETE GENERACIJE I BRODOVE…

Evropskoj komandi američke vojske potrebne su dodatne vazdušne i morske snage za obuzdavanje Rusije u okviru „Evropske odbrambene inicijative“, izjavio je načelnik komande general Kertis Skaparoti.

„Evropskoj komandi potreban je dodatni borbeni i prateći vazduhoplovni potencijal, uključujući prethodno raspoređene snage, poboljšanje infrastrukture aerodroma i raspoređeno baziranje“, rekao je Skaparoti u Senatu SAD.

Prema njegovim rečima, Evropska komanda je počela da postavlja budžetsku osnovu za brzo raspoređivanje borbenih aviona četvrte i pete generacije, kao i bombardera.

„Tražimo dodatni pomorski potencijal kako bismo povećali smrtonosnu prirodu našeg oružja u pomorskom aspektu i suprotstavili se ruskom potencijalu na moru… To zahteva poboljšanje infrastrukture“, naglasio je Skaparoti.

General je dodao da će Sjedinjene Američke Države u Evropi stalno rasporediti avione pete generacije, bombardere i drugo naoružanje, „jer je to potrebno kao faktor obuzdavanja i jer to obezbeđuje naš potencijal i našu borbenu gotovost“.

Komandant je takođe napomenuo da Evropska komanda sarađuje sa Ministarstvom odbrane na povećanju rotacionog prisustva razarača sa raketnim oružjem, grupa nosača aviona i podmornica.

„Sve to pružaju smrtonosne borbene snage koje će obuzdavati naše protivnike i suprotstavljati se rastućim pretnjama u podvodnoj oblasti“, dodao je general.

On je podsetio da budžet za 2019. godinu zahteva proširenje arhitekture protivvazdušne i protivraketne odbrane u Evropi. General je na saslušanju rekao i da su mu potrebne dodatne mogućnosti u oblasti obaveštajnih poslova.

Skaparoti je dodao da su Sjedinjene Američke Države spremne da obuzdavaju Rusiju na Arktiku.

„Sada je Severni morski put češće otvoren i za to postoji resursni i komercijalni interes… To stvara konkurenciju. Rusija je, budući da Severni morski put prolazi bliže njenoj granici, povećala svoj odbrambeni potencijal, otvorila niz aerodroma u regionu i postavila napredne radarske sisteme. Oni su počeli tamo periodično da raspoređuju različite sisteme odbrane kako bi povećali kontrolu nad regionom“, objasnio je Skaparoti.

„Zbog toga smo ažurirali svoje planove. Morali smo da promenimo raspoređivanje nekih naših snaga i operativne trendove kako bismo mogli da obezbedimo obuzdavanje. Šaljemo signal da je Arktik za nas važan“, dodao je on.

Severni morski put je glavna arktička brodska magistrala Rusije i najkraći vodeni put između Dalekog istoka i evropskog dela zemlje. Put povezuje luke Arktika i glavne reke Severnog regiona.

Skaparoti je takođe naveo da Sjedinjene Američke Države za sada ne znaju kakav će biti plan raspoređivanja snaga u Evropi nakon povlačenja iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i o tome se savetuju sa saveznicima u NATO-u.

Prema njegovim rečima, plan je tek u razvoju i rano je da se govori kako će on izgledati.

„Rekli smo našim saveznicima u NATO-u da ćemo to raditi u saradnji sa njima i započeli smo razvoj plana“, rekao je general.

Ranije su se pojavili izveštaji da bi nakon istupanja iz Sporazuma o likvidaciji raketa Sjedinjene Američke Države mogle da rasporede rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi. Rusija je istakla da će odgovoriti simetrično.

U ponedeljak je objavljeno da je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz kojim Rusija prekida implementaciju Sporazuma o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa. Prema tom ukazu, Rusija će obustaviti implementaciju Sporazuma sve dok Sjedinjene Američke Države ne prekinu narušavanje svojih obaveza iz Sporazuma ili do prekida njegovog dejstva.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa. Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da će Sporazum biti raskinut ako se Rusija ne vrati na potpuno i proverljivo poštovanje Sporazuma u roku od šest meseci.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …