Home / TEMA DANA / Amerika juče predstavila novu nuklearnu doktrinu: Da li su mogući nova Hirošima i Nagasaki?

Amerika juče predstavila novu nuklearnu doktrinu: Da li su mogući nova Hirošima i Nagasaki?

Nova nuklearna strategija SAD dopušta mogućnost ponavljanja Hirošime i Nagasakija što najviše brine, izjavio je zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednost Franc Klincevič.

„Čitav svet se seća Hirošime i Nagasakija. Američka nuklearna strategija ne stavlja tabu na ponavljanje nečeg sličnog i to najviše plaši“, kazao je ruski senator.

On je naveo da nova nuklearna doktrina ozbiljno jača konfrontacioni lanac u spoljnoj politici SAD, stavljajući akcenat ne na saradnju sa Rusijom u sferi naoružanja, već na suparništvo sa njom.

„Nije prvi put u istoriji da SAD računaju na krajnje opasan i besperspektivan slom strateške ravnoteže snaga u svetu u svoju korist“, konstatuje Klincevič.

On je dodao da Rusija može operativno da reaguje na raspoređivanje nuklearnog arsenala u baze SAD i NATO-a u Istočnoj Evropi i na Baltiku i da ona ima takve tehničke mogućnosti.

SAD će po čitavom svetu rasporediti avijaciju koja može da nosi nuklearni arsenal, uključujući avione F-35, navodi se u američkoj nuklearnoj doktrini.

SAD su juče predstavile novu nuklearnu doktrinu. U dokumentu su SAD optužile Rusiju za kršenje dogovora o kontroli naoružanja i drugih međunarodnih obaveza, kao i da Moskva preti da će prva upotrebiti „ograničeni nuklearni udar“. Pri tome se u dokumentu naglašava da će nova nuklearna doktrina SAD omogućiti američkim diplomatama da govore sa pozicije sile.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …