Home / TEMA DANA / Crnogorski vojnici ušli na Kosovo!

Crnogorski vojnici ušli na Kosovo!

Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore utvrdio je predloge odluka o upućivanju do 40 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u međunarodnu misiju u Avganistanu i dva štabna oficira u misiju Kfora na Kosovu, prenose „Vijesti“.

Na sednici Saveta je usvojen Izveštaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore na međunarodnim vežbama u 2017. godini, uz afirmaciju, kako se navodi, značaja i vrednosti tog učešća.

„Razmotren je predlog i usvojena Odluka o učešću pripadnika VCG na međunarodnim vežbama u 2018. godini, uz ocenu njihovog značaja za dalji razvoj sposobnosti i iskustva VCG. Predviđeno je učešće jedinica ranga voda ili višeg ranga na šest vežbi“, navodi se u saopštenju iz kabineta crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića, prenose Vijesti.

Savet je utvrdio predlog Odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u Avganistanu, u međunarodnu misiju „Odlučna podrška“ („Resolute Support“), uz učešće do 40 pripadnika crnogorske vojske, sa mogućnošću rotacije.

„Ovim se nastavlja učešće pripadnika VCG u ovoj neborbenoj i savetničkoj misiji kroz obavljanje dužnosti štabnih oficira i podoficira u štabovima misije i zaštite savezničkih timova za obuku, savetovanje i pomoć Avganistanskim nacionalnim snagama bezbednosti“, ističe se u saopštenju.

Utvrđen je i predlog Odluke o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u misiji Kfora („Kosovo Force“) na Kosovu, angažovanje dva štabna oficira od kojih će jedan biti raspoređen u Komandi misije u Prištini, a drugi u Regionalnoj komandi misije u Skoplju.

Predlozi ovih odluka biće dostavljeni Skupštini Crne Gore radi donošenja konačne odluke.

Sednici Saveta za odbranu i bezbednost predsedavao je predsednik Crne Gore Filip Vujanović, a učestvovali su članovi Saveta, predsednici Skupštine i Vlade, Ivan Brajović i Duško Marković.

Na sednici Saveta su, po pozivu, učestvovali su ministri odbrane i unutrašnjih poslova, Predrag Bošković i Mevludin Nuhodžić i vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …