Home / TEMA DANA / AMERIKA SE SPREMA ZA UDAR: Nuklearni napadi će početi iz svemira! Evo šta se ustvari dešava…

AMERIKA SE SPREMA ZA UDAR: Nuklearni napadi će početi iz svemira! Evo šta se ustvari dešava…

23.marta 1983. godine, pre 35 godina, predsednik Ronald Regan je predstavio svoj program svemrirskih ratova, SDI, da presretne i uništi dolazeće rakete i drugo oružje za borbu u ovom novom domenu. Nikada nije došlo do realizacije, jer tehnologija koja je postojala u to vreme nije bila dovoljno napredna da zadovolji potrebe.

Ali vremena se menjaju. Najavljeno je da će se sa programom ponovo nastaviti. SAD planiraju da rasporede ovo oružje u svemiru, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je upozorio na to u januaru. To upozorenje se pokazalo tačnim.

Donald Tramp veruje da svemir postaje “ratni domen,“ baš kao i kopno, vazduh i more, i time podstiče stvaranje svemirske sile u rangu sa drugim granama oružanih snaga.

Ova ideja uživa veliku podršku u Kongresu. Sprovođenje takve inicijative bi ojačalo poziciju predsednika u trenutku kada mu je to najpotrebnije. Neki zakonodavci kažu da bi ta sila mogla biti kreirana kao deo Odeljenja vazduhoplovstva za samo tri do pet godina. Ovaj predlog nije popularan u vojnom vrhu, ali je 13. marta predsednik obelodanio svoje stavove. “Predsednik je veoma fokusiran na ishode.

On je stavo prioritet na svemir, prepoznao je pretnje koje su se razvile, i tempo kojim su se razvile, i on to prepoznaje kao ratni domen,“ kaže Kenet Rapuano, pomoćnik sekretara za odbaranu za odbranu domovine i globalnu bezbednost.

Ova inicijativa dopunjuje nedavno objavljenu Strategiju nacionalne bezbednosti. Neki početni koraci su već preduzeti. Zamenik sekretara odbrane Patrik Šanahan, glavni savetnik za svemir, ovog meseca je obezbedio zakonodavcima privremeni izveštaj o predstojećim svemirskim reformama. Ažurirani izveštaj dolazi 1. avgusta.

Nema sumnje da je izjava Donalda Trampa bila podstaknuta obraćanjem predsednika Putina 1. marta, gde je otkrio neke detalje o ruskom novom oružju. Balans snaga u vazduhu, na kopnu i na moru ne naginje u korist Amerike, ali dominacija svemirom može promeniti tu sliku. Joint Vision 2020 navodi da bi SAD trebalo da dominiraju i kontrolišu vojnu upotrebu svemira.

Šta to može značiti u praksi? Logično je pretpostaviti da će svi sateliti koji pripadaju granama vojske i STRATCOM-a delovati pod novom komandom. Nema sumnje da će struktura imati zube, kao što su HTV-2 i AHW hipersonično oružje, svemirski brod Boing X-37, i višekratni svemirski avioni Dream Chaser. X-37 je leteo u nekoliko tajnih misija u orbitu, noseći misteriozan teret. Antisatelitskog oružje je testirano. Sada kada su prošli testiranja na kopnu i moru, laserska tehnologija će se preseliti u svemir.

Sporazum o svemiru iz 1967. godine ne ograničava konvencionalno oružje. Diplomatske napore za postizanje međunarodnog sporazuma koji reguliše svemirske aktivnosti su SAD odbacile kako neosnovanu stvar koja nema uspeha. 2014. godine je Generalna skupština UN-a usvojila rusku rezoluciju “Ne postavljanja oružja u svemir,“ koju je Vašington odbacio. SAD nikada nisu smislile ni jednu svoju inicijativu.

Dakle, SAD žele da dominiraju svemirom. Ali hoće li? SSSR je suspendovao mnoge programe svemirskog rata, kao što je “svemir-svemir“ minicija, koja bi brzo mogla biti vraćena u život. R36 ORB je zapravo treća faza dobro poznate ICBM Vojvoda (Satana). Njena bojeva glava bi mogla biti postavljena u orbitu i ostavljena tamo neko vreme, smanjujući vreme potrebno za udar na bilo koju metu na Zemlji na samo par minuta. Oružje je bilo jednako operativno i za kraći vremenski period.

Postojali su programi za stvaranje svemrskih platformi, uključujući i one koje su bile nuklearne. Rusija je bila jedina zemlja koja je uspešno koristila pogone Holovog efekta za manevrisanje objektima u svemiru. U svom čuvenom govoru o “novom oružju,“ predsednik Putin je pomenuo Avangard glajder koji bi lako mogao biti rekonfigurisan za misije svemirskih presretača.

1984. godine je Rusija pokrenula program za stvaranje 79M6 Kontakt antisatelitskog (ASAT) sistema, kao direktan odgovor na američko ASAT testiranje. Sistem je nosio modifikovanog MiG-31D borca koji bi, u teoriji, mogao napasti čak 24 satelita u roku od 36 sati. Kontakt nikada nije postao operativan, jer su se tenzije smanjile i Moskva je postigla sporazum sa Vašingtonom da se taj program prekine.

On bi mogao biti ponovo pokrenut, ne ostavljajući ni jedan američki satelit bezbednim. Neki izvori tvrde da je ovaj razvoj već vraćen u život. A gotovo svi moderni američki sistemi u velikoj meri zavise od satelita.

Možda bi pokretanje razgovora sa Rusijom o merama za suzbijanje militarizacije svemira moglo biti mnogo jeftiniji i pouzdaniji način da se zaštiti nacionalna bezbednost SAD-a, nego bacanje rukavice. Vrlo je verovatno da će SAD pokrenuti trku u kojoj neće pobediti.

Webtribune.rs

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …