Home / ZDRAVLJE / „Nisam mogla da spavam i osećala sam kako ludim tokom punog Meseca, a onda sam napokon otkrila zašto – i kako to da rešim“

„Nisam mogla da spavam i osećala sam kako ludim tokom punog Meseca, a onda sam napokon otkrila zašto – i kako to da rešim“

Tih dana možda će vam trebati više vremena da utonete u san, manje ćete spavati, a kao rezultat svega toga bićete razdražljivi i nervozni.

Ingrid Pruer, majka dva mala dečaka, osetila je na svojoj koži negativan uticaj ovog Zemljinog satelita.

-Osetila sam uticaj Meseca i na sebi, ali i na deci. Oni su bili razdražljivi i naporniji nego obično, a ja sam osećala veliki umor. Odlučila sam da malo istražim o ovoj pojavi i pokušam da nađem rešenje jer sam pomilila da nešto nije u redu.

Saznala sam da postoje istraživanja i studije o uticaju Meseca i da je tačno da manje spavamo tokom punog Meseca. Odraslima treba 5 minuta duže da zaspe, a san traje 20 minuta kraće zbog čega se budimo neispavani.

Kod dece je situacija slična, samo što ona spavaju 5 minuta kraće nego obično.

Kada sam saznala uzrok, morala sam da nađem neko rešenje jer ovako više nismo mogli. Ključ je bio pre svega u ishrani. Ne treba jesti šećer i masnu hranu pre odlaska na spavanje.

Treba slediti neki obrazac ponašanja pre odlaska na spavanje svake večeri i zamračiti spavaće sobe kako mesečeva svetlost ne bi prodrla do nas. Soba mora da bude provetrena i ne previše topla.

Kako biste uspavali decu zapračite im sobu i pročitajte im priču. Ušuškajte ih i poljubite dok ona ostaju da leže na leđima. Meni lično je pomoglo izbegavanje elektronskih uređaja pre spavanja i lagana muzika. Možete da probate da čitate u zamračenoj sobi i izbegavajte tešku hranu, ali nemojte ići u krevet gladni. Jedan od saveta koji sam pročitala na Internetu je i da treba zameniti staru i istrošenu posteljinu i jastuke kako biste učinili spavanje prijatnijim, savetuje Ingrid, prenosi Huffington post.

Budite svesni uticaja Meseca na vaše i ponašanje vašeg deteta jer ćete tako izbeći nervozu koja može samo da pogorša stvari.

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …