Home / TEMA DANA / „Amerika u strahu, da će dolaskom u Srbiju, Putin osetiti puls srpskog naroda!“

„Amerika u strahu, da će dolaskom u Srbiju, Putin osetiti puls srpskog naroda!“

Pitanje Kirbija zašto Putin dolazi pokazalo je da su odnosi između Moskve i Vašingtona ozbiljno pogoršani i da Amerika teži da odbrani jake pozicije u Srbiji

Politička elita je bliska SAD, ali naš narod tradicionalno podržava Rusiju. To u intervjuu za „Blic” kaže dr Dragan Petrović, viši naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

— Kada u diplomatskoj praksi koja podrazumeva određena pravila ponašanja i uvažavanje javno postavite takvo pitanje, onda je to jasan pokazatelj ozbiljno poremećenih odnosa između dve zemlje. Nije slučajno što je pitanje o dolasku Putina postavljeno u Srbiji. Politička elita Srbije je više naklonjena Zapadu, ali javno mnjenje većinski naginje ka Rusiji, prema kojoj oseća jezičku, istorijsku i religijsku bliskost. Mislim da je Amerika pokazala strah da dolazak ruskih državnika u Srbiju može otkriti pravi puls naroda i da Putin u tom smislu može profitirati.

Da li to znači da bi dolazak Putina doveo do većih pritisaka Amerike na Srbiju?

— Kroz izjave američkog ambasadora primetna je tendencija Vašingtona da pojačava pritisak na politički i društveni establišment Srbije. Moguće je očekivati pritisak na politički vrh, ali mislim da će se na tome i završiti.

A pritisci EU na Srbiju?

— Olakšavajuća okolnost je da stepen konflikta stare Evrope (Nemačka, Francuska, prim. aut.) sa Rusijom manji nego u slučaju Moskve i Vašingtona. Njima nije u interesu da se zbog Putinove posete Beogradu konfrontiraju sa Moskvom i sigurno će izbeći da to učine.

Kako mislite da će Putin proceniti klimu koja u Srbiji vlada pred njegov dolazak, pre svega protivljenje američkog ambasadora?

— Premijer Vučić je na pitanje američkog ambasadora o Putinovom dolasku reagovao defanzivno. On pokušava da arbitrira u okviru četiri centra moći (Amerike, EU, Kine i Rusije) i ne želi da se zamera nijednoj sili. Većina zemalja bi u takvoj situaciji takođe delovala pasivno. Ne verujem da će Putin na uzorku te male izjave sagledavati ukupnu politiku Beograda. Nema nikakve sumnje da dolazi u zemlju koja je tradicionalno prijateljska. Takođe, treba očekivati da će Putin u slučaju dolaska učiniti gest kojim će istaći naklonost građana Srbije prema Rusiji, kao što je to 2011. učinio posetom Zvezdinom stadionu gde je dočekan ovacijama. To je upravo ono od čega Amerika strepi.

Koliko dugo možemo ovako sedeti na dve stolice?

— Pre bih rekao da smo u podređenom položaju. Nismo članica NATO, ni EU, ni Carinske unije sa Rusijom… Zvanično zauzimamo neutralnu poziciju i ona će tako ostati do daljeg. Pa ni evropske prestonice ne prednjače u vređanju Rusije za račun Amerike. Ono što pak jeste realno u skorijoj političkoj budućnosti je da će se ruski uticaj na Balkanu povećati. Tu su dva važna faktora: izgradnja Južnog toka i podela Ukrajine. Rusija preko jugoistoka produžava uticaj.

Šansa iz Kine

Za decembar je najavljena i poseta kineskog premijera Srbiji.

— To je divna prilika da ispoštujemo sva četiri stuba spoljne politike koji čine Amerika, EU, Kina i Rusija. Naši državnici su već išli u posete Kini i treba iskoristiti dolazak kineskog premijera za jačanje ekonomskih i političkih nacionalnih interesa.

(Miljana Leskovac, Blic)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …