Home / TEMA DANA / AMERIKANCI HITNO STIGLI U MOSKVU! TENZIJE RASTU: RUSIJA IZNELA NA STO ZAHTEVE BEZ KOJIH NE POVLAČI VOJSKU

AMERIKANCI HITNO STIGLI U MOSKVU! TENZIJE RASTU: RUSIJA IZNELA NA STO ZAHTEVE BEZ KOJIH NE POVLAČI VOJSKU

Rjabkov je uoči razgovora izrazio nadu da će Amerika iskazati interesovanje prema ideji koju je izneo ruski predsednik Vladimir Putin.

Pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid započela je posetu Moskvi razgovorima sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Sergejom Rjabkovom.

Prema najavama, glavne teme su situacija u Ukrajini, a ruska strana će izložiti ideju o garancijama bezbednosti koje bi Zapada trebalo da pruži Rusiji.

Rjabkov je uoči razgovora izrazio nadu da će Amerika iskazati interesovanje prema ideji koju je izneo ruski predsednik Vladimir Putin.

On je, međutim, upozorio da ako NATO i SAD ne budu reagovali na ruske zahteve može doći do nove spirale konfrontacija.

– Saslušaćemo šta će reći, u kojoj formi. Računamo da će biti iskazano interesovanje i da neće doći do negativnih tendencija koje smo i ranije uočavali kada je reč o mnogim ruskim predlozima – rekao je Rjabkov.

Pored razgovora u Ministarstvu spoljnih poslova, predviđeno je da američku zvaničnicu primi i zameni šefa administracije predsednika Dmitrij Kozak.

Pre dolaska u Moskvu, Donfrid je boravila u Kijevu.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je 1. decembra predložio da se krene u pregovore oko postizanja pravnih garancija za neširenje NATO-a na istok.

Putin je naglasio da je najvažniji zadatak ruske diplomatije: dobijanje pouzdanih i dugoročnih garancija bezbednosti.

Ruski predsednik je nedavno govorio i o „crvenim linijama“ za Rusiju i u tom kontekstu naveo je, između ostalog, povećano prisustvo NATO-a u Ukrajini, ali i potencijalni ulazak te bivše sovjetske republike u sastav Alijanse.

„Platiće strašnu cenu“: Bajden će poslati dodatne snage u zemlje NATO-a u slučaju „ruske invazije na Ukrajinu“

Američki predsednik Džo Bajden poslaće dodatne snage u istočnoevropske zemlje NATO-a u slučaju „ruske invazije na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Prema rečima američkog lidera, on je „apsolutno jasno stavio do znanja Vladimiru Putinu“ koliko bi bile razorne ekonomske posledice po Rusiju ako bi se to dogodilo.

Bajden je uveren da takvi koraci neće uticati samo na Moskvu, već da će promeniti i odnos prema njoj od strane drugih zemalja.

„Oni će platiti strašnu cenu“, dodao je američki predsednik.

Kijev i zapadni mediji redovno optužuju Rusiju da je navodno planirala napad na Ukrajinu. Moskva je to više puta odbacila, ističući da su takve izjave potrebne samo kao izgovor za dovođenje dodatnih NATO trupa na ruske granice. Prema rečima portparola Kremlja, Dmitrija Peskova, Rusija ne kuje nikakve agresivne planove, neće nikoga da napasti, a kretanje trupa preko njene teritorije nikome ne bi trebalo da smeta.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …