Home / TEMA DANA / AMERIKANCI OTKRILI: Evo šta smo tražili od VUČIĆA!

AMERIKANCI OTKRILI: Evo šta smo tražili od VUČIĆA!

Danijel Server, američki stručnjak za Balkan, rekao je za albanske medije da je Rusija jedina prepreka na evropskom putu Kosova i da samo Srbija može ubediti Rusiju da prestane da blokira Kosovo, kao i da je to tražio od Aleksandra Vučića, ali da on to ne želi da prihvati.

“SAD i veliki deo Evropske unije, više od 100 država, donele su odluku o konačnom statusu Kosova. Prema mom mišljenju, prepreka je samo nepriznavanje od strane pet država i veto Rusije u Savetu bezbednosti UN. Nisam siguran ni da bi Kina stavila veto da to nije učinila Rusija.

Ne pravi Kina probleme, pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, ne blokiraju ga zato što njihovi saveznici učestvuju u procesu priznavanja Kosova sa EU. Srbija ima ključnu ulogu u ubeđivanju Rusije.“, rekao je Server za albanski list “Bota sot“, dodajući da na sve načine treba uticati na Srbiju da potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom.

“Srbiji je više puta ponovljeno da neće biti primljena u EU, ako ne reši status Kosova. Strategija o proširenju koja je predstavljena u februaru sadrži klauzu za Srbiju. Srbija treba da se saglasi sa potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma koji reguliše status Kosova. EU treba da poruči Srbiji da je najbolje da to pitanje reši sada, jer ako to ne učini, onda će biti blokirana na putu za EU. Ovo je jedna stvar za koju Vučić kaže da nije tačna. To nije istina. Ja sam pričao sa ljudima koji su njemu to rekli. Pošto on to nije prihvatio, sada se javno govori o tome. Problem postoji, zato što ako bi Srbija rekla Rusiji “mi nemamo ništa protiv, hoćemo da rešimo ovo pitanje“, siguran sam, Rusija bi prihvatila. Jedina prepreka za Kosovo je Rusija.“, tvrdi Danijel Server, američki stručnjak za Balkan i profesor na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu.

(M. Ćurčić, Vidovdan)

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …