Home / AKTUELNO / Sprema se žestok odgovor: OTKRIVENO! VELIKI ZAOKRET SRBIJE!

Sprema se žestok odgovor: OTKRIVENO! VELIKI ZAOKRET SRBIJE!

Ako skupština u Prištini usvoji platformu vlade, koja podrazumeva da se razgovori sa Beogradom završe međusobnim priznavanjem Srbije i tzv. države Kosovo, naša strana će to tretirati kao jednostrani prekid dijaloga i više neće sedati za sto! – saznaju „Novosti“.

Ovaj epilog je vrlo izvestan, jer ovdašnje vlasti pomenuti dokument vide kao direktan napad na pregovore i njihovu statusnu neutralnost i sve dosadašnje sporazume.

Kako prenose izvori „Novosti“, Beograd ne želi da ulazi dublje u klopku u kojoj se, pod paravanom dijaloga, krije stolica u UN za lažnu državu, uz prećutni blagoslov „neutralnih“ posrednika iz Brisela koji nijednim gestom nisu osudili opasne namere Haradinajevog kabineta.

Sporna platforma treba da se usvoji u kosovskom parlamentu, kada će postati i zvanična pozicija Prištine, ali je već u petak Haradinaj ovaj dokument predao predsedniku Hašimu Tačiju, koji je i glavni pregovarač.

Tači je, zatim, na svom fejsbuk-profilu napisao da „ova faza dijaloga treba da se okonča zakonski obavezujućim međunarodnim sporazumom koji omogućava članstvo u UN ali i punu normalizaciju odnosa sa Srbijom“.

Najnoviji potez Prištine nije iznenadio direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, prema čijem mišljenju sada EU treba da kaže šta o tome misli:

– Ako i oni tako misle, onda im želimo puno sreće u vođenju tih pregovora. Da li misle da može da se pregovara ako se unapred kaže da ishod treba da bude ovakav ili onakav.

Mi nikada nismo unapred rekli kakav ishod treba da bude, a za to imamo i razloge i pravne argumente. Ako unapred zacementirate svoj stav, onda se postavlja pitanje šta se pregovorima može postići.

Oni su prethodnih nedelja pokazali šta misle o pregovorima i samo što nisu uzeli papir i s njim uradili da ne kažem šta.

Lider JS Dragan Marković Palma poručio je, posle sastanka sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom, da će Srbija otkazati članstvo u EU ako uslov za to bude predaja KiM:

– Ako bude uslov za EU da teroristima predamo teritoriju, Pećku patrijaršiju i prostor gde je rođena SPC, siguran sam da ćemo Vučić, Dačić i ja, naše partije i veliki broj stranaka u parlamentu otkazati članstvo u Uniji.

Šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže, za „Novosti“, da u Prištini apsolutno znaju da je za Srbiju neprihvatljivo to što stoji u njihovoj platformi i da je njihova prava želja da se dijalog prekine:

– Tada bi imali opravdanje za neformiranje ZSO.

Stevan Gajić, iz Instituta za evropske studije, kaže da je Beograd trebalo odavno da se povuče iz pregovora.

– Čak i ako bismo, na ovaj ili onaj način, priznali nezavisnost KiM, ima zemalja, poput Španije, koje to ne bi uradile. I Lavrov je prilikom poslednje posete Beogradu izbegao dotadašnju formulaciju da će „Rusija podržati sve ono što odluči Srbija“ i poručio da Moskva insistira na poštovanju Rezolucije 1244 SB.

Napadnuti srpski novinari

Tri mladića u petak su vređala i napala novinarke Koševa i Radio Beograda, prilikom posete direktora kancelarije za KiM Marka Đurića Kosovskoj Mitrovici i Banjskoj. Oni su na albanskom jeziku dobacivali srpskom funkcioneru, pokazivali šakama simbol orla, a kada je novinarka Koševa pokušala da snimi incident, jedan od njih joj se uneo u kameru, vikao: „Ne snimaj!“ i gurnuo je.

Isti napadač pokušao je da priđe i koloni vozila gde je bio Đurić, ali ga je policija zaustavila.

– Ovo predstavlja kontinuitet ponašanja od 26. marta. Huligani se osećaju oslobođeno jer su videli da su i policajci napadali novinare – poručio je Đurić.

Sporne tačke prištinske platforme

* Skupština Kosova insistira na tome da dijalog između Kosova i Srbije treba da se završi zakonski obavezujućim međunarodnim sporazumom, putem kog treba da dođe do recipročnog priznavanja između Republike Kosovo i Republike Srbije.

* Skupština ocenjuje da će potpisivanje sporazuma između Kosova i Srbije omogućiti punu normalizaciju odnosa između dve susedne države, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet.

* Skupština podržava ulogu EU kao posrednika i podršku SAD kada je reč o postizanju sporazuma, kao i garantovanju njegovog sprovođenja.

* Skupština ocenjuje da će sporazum omogućiti Kosovu da se učlani u UN i u sve ostale relevantne međunarodne organizacije.

* Skupština ocenjuje da će zakonski obavezujući međunarodni sporazum znatno ubrzati proces učlanjenja Kosova u NATO i u EU.

(Mediji)

Check Also

SNIMAK KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: POGLEDAJTE ŠTA MONSTRUM RADI NA SAHRANI ĐOKIĆA (VIDEO)

Goran Džonić stajao je u pozadini. On je bio u blizini mrtvačkih kola dok je …