Home / TEMA DANA / „Amerikanci se igraju vatrom: Ako to urade Rusima- sledi objava rata..“

„Amerikanci se igraju vatrom: Ako to urade Rusima- sledi objava rata..“

Direktor ruske VTB banke Aleksej Kostin upozorio je danas na „rastuću pretnju vojnog sukoba“ u Evropi i smatra da će, ako SAD uvedu nove ekonomske sankcije institucijama u Moskvi, to biti „objava rata“.

Kostin je za „Fajnenšel tajms“ u Davosu, na marginama Svetskog ekonomskog foruma, rekao da je njegova najveća briga „opasna situacija“ nastala usled nagomilavanja oružja u Evropi zbog čega bi, kako kaže, moglo da dođe do „nevolje“ između NATO i ruskih snaga.

– Na početku smo nove trke u naoružanju. NATO traži više oružja i raspoređuje više oružja u Evropi, a Rusija će na apsolutan isti način uzvratiti – kazao je Kostin, za kog londonski dnevnik navodi da je blizak saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kostin se potom i pita ko će od toga imati koristi.

– Samo generali i oni koji proizvode oružje. Amerika kaže da bi Evropa trebalo više da plati za to. Kome je to potrebno? To je veoma opasno – konstatuje Kostin.

Kostin ističe da nije zabrinut zbog mogućnosti da sankcije budu uvedene i protiv njega lično, što bi mu onemogućilo da putuje u SAD ili da ima račun u nekoj američkoj banci.
– Ali, bilo kakve ekonomske sankcije protiv institucija bi, po mom mišljenju, bile poput objave rata. Ne vidim razlog zašto bi ruski ambasador ostao u Vašingtonu posle toga ili zašto bi američki ambasador ostao da pliva u hladnoj vodi u Moskvi – kazao je Kostin.

Kostin veruje da je to gore od situacije hladnog rata, kao i da je veoma opasno.

– Mislim da se Amerikanci igraju vatrom jer se odnosi pogoršavaju, a mi za to nismo odgovorni – zaključio je direktor VTB banke.

(Tanjug)

Check Also

“FORBES”: 500 LOVACA RUSIJE SPREMNO JE DA UNIŠTI 125 HILJADA VOJNIKA UKRAJINE ZA 30 MINUTA

Rusija je spremna da uništi polovinu ukrajinske vojske za samo pola sata. Pretnje Kijeva Rusiji …