Home / AKTUELNO / POTPUNI ŠOK: Pogledajte kakvo nas vreme čeka do kraja zime!

POTPUNI ŠOK: Pogledajte kakvo nas vreme čeka do kraja zime!

Sve do sredine februara čeka nas pravo prolećno vreme, a temperatura tokom dana ni u jednom trenutku neće pasti ispod nule, prognoziraju meteorolozi!

Nakon još dva tri hladnija dana ove nedelje, sledi naglo otopljavanje, pa će već sledećeg vikenda biti čak 11 stepeni, što je daleko iznad januarskog proseka.

Sunčani februar

Ni posle 15. februara hladnijeg vremena nema čak ni u naznakama, tako da se već sada može reći da je ovo najtoplija zima decenijama unazad.

Meteorolog Đorđe Đurić napominje da je kratkotrajni, nešto hladniji talas na izmaku i da je pred nama period izuzetno lepog i toplog vremena.

– Još danas i sutra će biti prohladno i tmurno, ponegde će padati i slab sneg, ali od četvrtka pa sve do kraja meseca čeka nas sunčano i osetno toplije vreme.

Imaćemo, doduše jutarnje mrazeve, ali će biti blagi.

Preko dana će biti izuzetno toplo za kraj januara, temperatura će se kretati i do 10-11 stepeni.

Ako je prosečna temperatura za ovo doba godine oko jedan stepen, onda je jasno da je desetak stepeni za kraj januara izuzetno visoka temperatura.

Neće biti do kraja ovog meseca ni snega ni kiše, ali se očekuje da u košavskom području povremeno duva jači vetar – objašnjava Đurić i dodaje da ni u nastavku zime neće biti naleta hladnijeg vremena:

– Već sada je jasno da do sredine februara nećemo imati ni jedan ledeni dan, odnosno da temperatura tokom dana neće padati ispod nule.

Iako je možda još rano govoriti o tome, skoro da možemo da konstatujemo da će se takvo vreme zadržati sve do početka proleća, što znači da će ovo biti jedna od najtoplijih zima decenijama unazad.

Bez zahlađenja

I u republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da nas od četvrtka očekuje osetniji porast dnevne temperature, kao i da do sredine februara nema ništa od „velike zime“.

– Od četvrtka ćemo imati dosta sunca, a dnevne tempereture će se kreteti i do 10 stepeni.

Postoje indicije da bi krajem januara u nekim danima moglo da bude i do 12 stepeni, što je daleko iznad proseka za ovo doba godine.

Početkom sledećeg meseca očekuje se blagi pad temperature, ali to će sve biti kratkog daha.

Lepo vreme će se sigurno zadržati do polovine februara, a za sada nema indicija ni da će posle toga biti nekog ledenog talasa – kažu u RHMZ.

(Agencije)

Check Also

DANAS DVA VELIKA PROTESTA U BEOGRADU

Nakon jučerašnje blokade puteva širom Srbije, danas će u Beogradu biti održana dva protesta – …