Home / TEMA DANA / AMERIKANCI UPOZORAVAJU: EVO ŠTA NE SME DA SE DESI U SRBIJI, INAČE ĆE NASTATI HAOS

AMERIKANCI UPOZORAVAJU: EVO ŠTA NE SME DA SE DESI U SRBIJI, INAČE ĆE NASTATI HAOS

„Ne znam kako bi ideja da Srbija postane privezak Rusije ili bude pod ruskom kontrolom ili deo Putinovog sistema bila od pomoći Srbiji ili srpskom narodu“.

To kaže ekspert za ruska pitanja u američkoj nevladinoj organizaciji Atlantski savet Danijel Frid.

„Ne govorim o tome da Srbija postane saveznik Sjedinjenih Država, možda su sećanja na rat na Kosovu suviše sveža za to. Ako Srbija ne želi da kupuje američku vojnu opremu zašto ne kupi francusku, jer su odnosi sa tom zemljom u redu? Osnovna poenta je da Srbija realizuje svoju evropsku budućnost, a ne budućnost jednog od prijatelja Moskve, koji imaju tendenciju da ne budu naročito uspešni“, kaže Frid za Glas Amerike.

Bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja ukazuje da bi ruska vojna oprema, koliko god zastarela, mogla da poremeti balans u već nestabilnom regionu.

„U okvirima bivše Jugoslavije, Kosovo, Republika Srpska, BiH, nisu stabilne oblasti. Problem nije ova vojna oprema koja je uzgred rečeno zastarela. To je u osnovi ruski škart i Srbija ne dobija nešto najbolje. Problem je u sugestiji da je Srbija još uvek zainteresovana da postane neka vrsta mosta između Rusije i Zapada ili neka vrsta neutralne zemlje, a ja jednostavno ne vidim kako je to u bilo čijem interesu“, smatra Frid.

Frid smatra i da Rusija nastoji da podstakne anti-zapadna osećanja u Srbiji, a rezultati toga su, kako je naveo, savršeno predvidljivi.

„Ruski saveznici obično završe u siromaštvu, korupcija je na višem nivou, imaju slabiju vladavinu zakona i manje su intengrisani u svetsku zajednicu od zemalja koje nastoje da se približe EU”, smatra Frid.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …