Home / TEMA DANA / AN EVENT: Viđenje „Protesta Protiv Diktature 2017″

AN EVENT: Viđenje „Protesta Protiv Diktature 2017″

Zašto malo koga iznenađuje kad običan narod u Srbiji stojički, dostojanstveno i pomalo mazohistički trpi zulum, a skoro svi su zatečeni kad se nagomilano nezadovoljstvo i strpljenje, manje-više spontano, izlije na bulevare? Kad mladi, oni od kojih se to i očekivalo, ostave za trenutak knjige,(a Bogami i limenke) i neočekivano krenu, ništa manje nego – da ruše vlast!

 

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić
Odmah uslede nagađanja – KO stoji iza svega?

Za Vučić(ević)ev Informer nije sporno da je reč o „grupi pijanih i drogiranih huligana“! Ima i drugih, mnogo promišljenijih viđenja… Kao što tokom letnjih vrućina, kad temperatura beleži rekorde, atmosfera postane toliko „zapaljiva“ da šumski požari bivaju uobičajena pojava, tako i nagomilano nezadovoljstvo mladih vrlo lako ume da bukne i iznenadi ne samo analitičare i vlast već i samu mladost!

Ne treba biti naročito pronicljiv da bi se primetilo da u takvoj atmosferi sve veći broj žitelja Srbije, iz godine u godinu, sve teže uspeva da se izbori za svoje nasušne potrebe. Iz dana u dan, sve smo svesniji da temperatura dostiže onu kritičnu tačku kada u atmosferi ima sve više nezadovoljstva a sve manje kiseonika…

Više nije neophodan Neron da Rim počne da gori. Dovoljan je opušak cigarete…
Sinoćni događaji na ulicama Beograda, Novog Sada i Niša, tumače se svakojako. Dok je vlast neoprezno i samozadovoljno, uz šampanjac i vatromet, slavila pobedu nad većinom sopstvenog naroda, veliki broj mladih prihvata poziv na događaj koji se neočekivano pojavljuje na Fejsbuku – da sledeće večeri izađu na ulicu!

Uz puno improvizacija autor poziva naglašava:

„Protest nece imati ekipu koja vodi. Ako dodje ozvucenje super ako ne zasto nam treba?“
Pred zgradom Narodne skupštine uprkos svemu okuplja se nekoliko hiljada mladih! Skandira se, uzvikuju parole, psuje vlast… PUKO SI! NIJE MOJ PREDSEDNIK! STOP

KUPOVINI GLASOVA!… Na društvenim mrežama, na kojima, logično, preovladava mlađi svet, iz minuta u minut, u realnom vremenu, „šeruje se“ priča o najnovijem „dešavanju naroda“ – pozivajući ostale da se pridruže protestu.

Skoro svi mediji i analitičari – ćute! Vlast, kao i obično, pokušava da umanji značaj događaja čime izaziva još veću znatiželju! Više se ništa ne da sakriti – snimci sa protesta kruže internetom. RTS tek u emisiji Vesti u 23.00 pominje brojku od –nekoliko stotina(!)

Mnoge sve to neodoljivo podseća na petooktobarska dešavanja iz 2000. godine praćena u direktnom prenosu…

A kako je sve počelo?

Slučajno, kao šumski požar, nakon neoprezno bačenog opuška.
Kad je postalo jasno da je Crni do nogu potukao Belog, godinama nezadovoljna mladost je pronašla izgovor i odazvala se pozivu sa Fejsbuka .

I SLOBA JE OVAKO URADIO! AKO SMO MOGLI NjEGA MOŽEMO I MALOG ALEKA – glasio je poziv na događaj pod nazivom – Protest Protiv Diktature 2017.
Poređenje sa petooktobarskom „spontanom revolucijom“ je izgleda bilo prilično delotvorno, mada samo na prvi pogled adekvatno.

Iako bi teško podnelo iole ozbiljniju analizu, mladima je ovo poređenje sa toliko pominjanim Petim oktobrom – imponovalo. „Primili“ su se na priču da i oni učestvuju u nečem važnom, iako nisu baš bili sigurni – u čemu! Razumljivo, jer te dvehiljadite većini njih mleko je bilo glavni obrok, dok neki čak nisu bili ni rođeni. O tim događajima samo su slušali, odrastajući uz verziju koju je nametala DOSovska vlast.

Čudno da im nije na pamet pala neka bolja asocijacija od ove… A ima je! Sigurno su učili u školi o dešavanjima na ulicama Beograda 27. marta 1941.
Uprkos sličnostima, kojih zaista na prvi pogled ima između petooktobarskih i ovihtrećeaprilskih protesta , povlačiti paralelu između ova dva događaja prilično je nategnuto. Dublja analiza, koja bi se bavila uzrocima, ciljevima i logistikom protesta, otkrila bi da se sličnost nazire tek u formi.

Izlazak na ulicu radi rušenje nenarodne vlasti koja provodi protivustavni akt veleizdaje kolaboracijom sa neprijateljem imanentna je i martovskim (1941.) iaprilskim (2017.) protestima. Za razliku od njih, „oktobarska revolucija“ (2000.) je imala dijametralno suprotan karakter -tada je „narod“ „spontano“ izašao na ulicu da uz finansijsku i logističku podršku dojučerašnjeg neprijatelja promeni legalno izabranu vlast i instalira režim koji će, evo već skoro dve decenije, sprovodi volju onih koji su nas te 1999. bombardovali…
Verovatno je iluzorno očekivati da neko ko odrasta u DOSovskom okruženju dovede u pitanje ove notorne činjenice?

Možda je upravo zbog takve klime u kojoj smo odgajali mlade danas moguće da šarlatan pod pseudonimom Beli Preletačević, nakon iznenađujuće velikog broja osvojenih glasova kojim su ga zasuli uglavnom mladi i nezreli, preko noći postane ljubimac buntovne, do juče uspavane, omladine. Umesto kao sprdnja, što on sam priznaje da jeste, kod mladih se on sve više doživljava, nešto zbog analogije sa Petim oktobrom, a nešto zbog sve češćih glasina, kao žrtva izborne krađe! Sasvim kredibilan izgovor za proteste.Samo jako!

A kako je sve započelo?!

Inspirisan, valjda, petooktobarskim događajima, jedan korisnik Fejsbuka u noći nakon objavljivanja preliminarnih rezultata izbora, nezadovoljan kao i mnogi, odluči da napravi „ivent“ (poziva prijatelje na događaj, ovog puta protest – u određeno vreme, na određenom mestu).

Događaju daje bombastičan i primamljiv naziv: „Protest Protiv Diktature 2017.“ Dovoljno je „kliknuti“ na DOLAZIM i prijavljeni ste za učešće na događaj!

I, gle čuda! Odziv mladih daleko prelazi i njegova najoptimističnija očekivanja! Ohrabreni tolikim brojem prijava, momci i devojke ostavljaju računare i – izlaze na ulicu! Iznenađen (a verovatno i uplašen razvojem događaja), autor „iventa“ naprasno prestaje da se oglašava! Ali – opušak je bačen! Požar se širi, vrag je odneo šalu…
Dalji razvoj događaja pratićemo zajedno narednih dana… Da li je to kraj – videćemo!

Jer, šta ako se „ivent“ proširi i van velegrada? Šta ako mladi širom Srbije, po ugledu na velegrađane, ostave traktore i maline i izađu na sokake? Ili dođu u Beograd! Zašto da ne, Internet živi i na selu…

P.S.
Ovo moje razmišljanje shvatite samo kao jedno u nizu tumačenja ovih protesta. Kažem „ovih“, jer se najavljuju novi. Možete se složiti sa mnom, a i ne morate. Nek ovo ostane samo prva reakcija na još uvek „vreo događaj“, zasnovana na zapažanjima i saznanjima koja su bila dostupna u noći nakon „Protesta Protiv Diktature 2017.“

 

(Agencije)

Check Also

239 NAUČNIKA PISALO SZO: AKO JE OVO ZA KORONAVIRUS TAČNO, ONDA JE SVET U VELIKOM PROBLEMU..

Ukoliko je tačno da se koronavirus prenosi vazduhom, to će značajno uticati na mere za …