Home / TEMA DANA / ANALITIČARI PRIZNALI DA VUČIĆ NE MOŽE DA SASTAVI VLADU JER JE IZLOŽEN VELIKIM SPOLJNIM PRITISCIMA I UCENAMA: Otkriveni detalji o tome, šta je to o čemu premijer ne može da govori!

ANALITIČARI PRIZNALI DA VUČIĆ NE MOŽE DA SASTAVI VLADU JER JE IZLOŽEN VELIKIM SPOLJNIM PRITISCIMA I UCENAMA: Otkriveni detalji o tome, šta je to o čemu premijer ne može da govori!

Mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da to što još nema vlade nije posledica njegovog hira, već „stvari o kojima ne može da govori”, a što se može „čitati” i kao potvrda spekulacija u javnosti da je on već dva meseca izložen pritiscima svetskih centara moći u pogledu sastava vlade.
vucic
Da to baš tako treba shvatiti, smatraju i analitičari, koji ukazuju da pitanje sastava srpske vlade, a to znači i njene dalje politike, pre svega na spoljnopolitičkom planu, treba sagledati u kontekstu aktuelnih globalnih zbivanja.

„Jasno je da sukob između Zapada i Rusije postaje sve intenzivniji. Srbija je, s obzirom na svoju centralnu geopolitičku poziciju posebno izložena pritiscima, koji su odavno izašli iz strogo diplomatskih okvira”, objašnjava za Tanjug profesor Vladimir Vuletić.

On pretpostavlja da upravo u tom smislu postoje pritisci i kada je reč o personalnom sastavu Vlade, jer bi, kako ističe, svaka od velikih sila želela u novoj Vladi Srbije da vidi „svoje” ljude, odnosno ljude za koje veruje da bi podržavali njihove interese u novoj vladi.

Vuletić je rekao da je još od pocetka sukoba u Ukrajini, pa preko Sirije, najnovijih zbivanja u Turskoj itd, sve očiglednije da ulazimo u fazu veoma ozbiljnih sukoba između Zapada, pre svega SAD, i Rusije.

Prema njegovim rečima, Balkan je prostor na kome ove sile pokušavaju da steknu stratešku prednost i sasvim je očekivano da je pritisak na svaku zemlju u regionu veoma snazan.

„Svakoj od ovih sila bilo bi veoma vazno da nova Vlada Srbije ima ne samo korektne odnose prema njoj, kao što je do sada bio slučaj, već da se veoma otvoreno stavi na njenu stranu”, kaže Vuletić.

Naravno, upozorava, to je veoma opasno za Srbiju:

„Ne samo zbog unutrasnjih podela, već i zbog realnih ekonomskih, političkih I bezbednosnih interesa, nedvosmisleno opredeljivanje Srbije je veoma opasno kako za unutrašnju stabilnost, tako I za dugoročne interese naše zemlje”, ukazao je.

Vuletić je rekao i da su spekulacije, koje su se takođe pojavljivale u javnosti, da bi Vučić mesto premijera zamenio mestom šefa države potpuno bez osnova, ne samo zato što je sam premijer rekao više puta da ga predsednička pozicija ne zanima.

„Ponovo se neke veoma ozbiljne i važne stvari koje se tiču budućnosti zemlje interpretiraju na vulgaran dnevnopolitički nacin”, smatra on i ocenjuje da je to, takođe, deo pritiska.

„Meni se čini da Vučić ima na umu mnogo toga što je suštinski važno za buducnost ove zemlje, I sklon sam da dosadašnje odlaganje formiranja nove Vlade čitam upravo u tom svetlu”, zaključio je Vuletić.

Profesor i diplomata Ivo Visković ne vidi posebnu zainteresovanost Zapada i Rusije za Srbiju kao takvu, ali takođe ukazuje na globalna zbivanja, te ističe da je sticaj okolnosti takav da smo se u sferi njihovog interesovanja našli u kontekstu njihovog globalnog nadmetanja na širem prostoru, ne samo u Evropi, već i na Bliskom i Srednjem istoku…

„Mi smo se prosto našli na vetrometini događaja, koji su izvan naše moći i moramo se u toj situaciji snalaziti u skladu sa najboljim interesima zemlje”, rekao je Visković za Tanjug.

Na Vučićevu današnju izjavu, posebno onu da „ne želi da formira Vladu protiv koje bi sam bio” reagovala je i Demokratska stranka Srbije, koja smatra da je premijer prvi put javno potvrdio, njima poznatu, činjenicu da je izložen velikim spoljnim pritiscima i ucenama.

DS S to smatra značajnim, mada nedovoljnim, iskorakom u pravcu obaveštavanja građana Srbije o stvarnom stanju stvari, kao i, u viđenju te stranke, odnosu SAD i EU prema Srbiji, prenosi Tanjug.

(Politika.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …