Home / TEMA DANA / Analitičari upozoravaju- Evo u kom smeru se kreće situacija u Bosni…

Analitičari upozoravaju- Evo u kom smeru se kreće situacija u Bosni…

izetbegovic-dodik-rat

„Očigledno je da se Bosna i Hercegovina ovih dana nalazi u najvećoj krizi od kraja rata gdje je evidentno da su sve institucije na svim nivoima blokirane političkim igrama i sukobima“, smatra Srećko Latal, novinar i politički analitičar iz Sarajeva.

Srbija pokušava da kontroliše Dodika

– Predsedništvo Bosne i Hercegovine se nije sastalo u proteklih par meseci, Parlament je blokiran od strane srpskih stranaka a državna koalicija efektivno više ne postoji, ni na državnom nivou, ni u Federaciji – kaže Latal i dodaje:

– Ova produžena politička, ekonomska i socijalna kriza koju vidimo od 2006., i koja se konstantno zaoštrava, dovela je do toga da se BiH može smatrati propalom državom ili čak ako se nastavi može se situacija kretati u pravcu čak i dodatnih podela, što bi onda prouzrokovalo moguće sukobe.

– Srbija relativno pozitivno utiče na situaciju u BiH, barem kroz pokušaj kontrolisanja vođe bosanskih Srba, gospodina Milorada Dodika. S druge stane, Hrvatska igra sve problematičniju ulogu zato što ide u pravcu sve očiglednije podrške kreiranju trećeg entiteta u BiH, što bi sigurno dovelo do daljih podela unutar samih bosanskih Hrvata – smatra ovaj analitičar.

– U takvoj situaciji, i imajući u vidu ozbiljnost situacije u kojoj se BiH nalazi i mogućnost dalje eskalacije te krize, ja bih rekao da je neophodno da Evropska unija koja i dalje ovde vodi glavnu reč, a čiji proces pridruživanja je i dalje u fokusu kako političara, tako i samih građana, konačno prihvati realnost situacije ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u ostatku Balkana – zaključuje Latal.

(Agencije)

Check Also

UDARNO! KORONA SE „VRATILA“ U KINU: NOVI EPICENTAR ZARAZE, MILIONI LJUDI U KARANTINU! OVO SE DEŠAVA..

Kina se poslednjih dana suočava sa porastom broja zaraženih virusom korona nakon višemesečnog zatišja tokom …