Home / TEMA DANA / BEZBEDONOSNE SLUŽBE OTKIVAJU- SPREMA SE KRVAVI SCENARIO: Atentat za haos u Republici Srpskoj?!

BEZBEDONOSNE SLUŽBE OTKIVAJU- SPREMA SE KRVAVI SCENARIO: Atentat za haos u Republici Srpskoj?!

Službe bezbednosti iz regiona uveliko razmatraju sve aspekte operativnih podataka da bi predstojeći opšti izbori u BiH mogli da budu povod za radikalizaciju političke situacije u RS, koja ne isključuje ni krvavi scenario!

„Vesti“ su imale uvid u jedan od dokumenata koji uveliko kruži obaveštajnim prostorom Balkana, a u kome se navodi da je na osnovu „raspoloživih informacija“ intenziviran rad američkih i britanskih službi na prostoru Srbije i BiH, s ciljem destabilizacije vlasti u Srpskoj i da bi se smanjio ruski uticaj na Balkanu.

U ovoj proceni se povezuje sve intenzivnija diplomatska aktivnost predstavnika SAD, EU i Rusije u regionu, kao i niz događaja koji je za posledicu imao pokušaj izazivanja nestabilnosti, poput ubistva Olivera Ivanovića u Srbiji i razne situacije i pokušaji da se Srpska predstavi kao faktor destabilizacije BiH.

Kontrolisani haos

„Slede faze tri i četiri te operacije, koje ne isključuju planiranje i organizovanje atentata nekog od opozicionih političara ili javne ličnosti u Srpskoj. Ova akcija bi se izvela u dobro isplanirano i tempirano vreme, a ubistvo bi izvšila osoba iz kriminalnog miljea“, stoji u ovom izveštaju, uz upozorenje da sve informacije ukazuju da bi se operacija do kraja izvela uoči ili tokom opštih izbora u BiH, planiranih u oktobru ove godine.

Pet faza operacije

U obaveštajnom izveštaju nabrojano je pet faza. Prva podrazumeva plasiranje istinitih iformacija državnim organima BiH i Srbije. Druga faza obuhvata plasiranje dezinformacija o događaju koji je destabilizovao političko-bezbednosnu situaciju. Treća faza je planiranje, organizovanje i izvođenje određenih akcija koje mogu uticati na političko-bezbednosno stanje. Četvrta faza je proizvođenje „kontrolisanog haosa“, odnosno plansko izazivanje demonstracija i nereda. U petoj fazi bi došlo do promene režima na miran ili nasilan način, uz agresivnu medijsku kampanju koja bi to podržala.

„U tom neželjenom scenariju, pogotovo u izbornoj godini kad bi se moglo očekivati i da će Milorad Dodik sa svojom koalicijom osvojiti apsolutnu vlast, došlo bi do opšte bezbedonosno-političke nestabilnosti u BiH i Srpskoj. Za početak delovanja bi se iskoristilo objavljivanje izbornih lista ili vreme predizborne kampanje, a zatim bi se kao jedini mogući naručilac ubistva predstavio Dodik. Eventualnim ubistvom opozicionog političara iz Srpske nastala bi veoma ozbiljna bezbedonosno-politička kriza, koju bi opozicija u RS maksimalno iskoristila uz potpunu medijsku propagandnu podršku prozapadnih medija. Uz to bi se pokrenuo opštenarodni revolt protiv vlasti u RS organizovanjem demonstracija, koje bi u jednom momentu mogle preći u tzv. kontrolisani haos. A posle bi došlo do faze pet obaveštajne operacije, koja podrazumeva preuzimanju vlasti od strane opozicije“, stoji u ovoj proceni.

Scenario 5. oktobra

Stručnjaci iz oblasti bezbednosti, takođe, procenjuju da bi se preuzimanje vlasti u RS odvijalo po jednom od dva moguća scenarija. Prvi je mirno preuzimanje kroz prevremene izbore, dok bi drugi scenario podrazumevao zauzimanje ključnih institucija oružanim putem, na sličan način na koji je došlo do promene vlasti u Srbiji, 5. oktobra 2000. godine.

„Ovom scenariju u prilog ide opšte stanje u BiH, te zagovaranje tzv. Dejtona 2, a koji bi se mogao iskoristiti za održavanje međunarodne konferencije o BiH. Sve to bi dovelo do unitarizacije BiH i potpunog uništenja RS“, stoji u proceni službi bezbednosti iz regiona.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …