Home / TEMA DANA / SIMULACIJA NAPADA NA FLORIDU JE PORUKA: Ako Rusija pošalje nuklearke na Ameriku, mete će biti ozbiljnije, a posledice – MASOVNA DESTRUKCIJA (VIDEO)

SIMULACIJA NAPADA NA FLORIDU JE PORUKA: Ako Rusija pošalje nuklearke na Ameriku, mete će biti ozbiljnije, a posledice – MASOVNA DESTRUKCIJA (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin je predstavio novu rusku zalihu „nevidljivog“ nuklearnog oružja, uz video grafiku na kojoj je pokazano kako „kiša projektila“ pada na Floridu.

Ali zašto bi Kremlj želeo da napadne „Sunčanu državu“ u slučaju nuklearnog rata?

Florida je dom turističkih atrakcija kao što su Diznilend i Nacionalni park Everglejds. Međutim, na njoj se nalaze i mete visokog profila uključujući imanje Mar-a-Lago američkog predsednika Donalda Trampa.

Portparol američkog ministarstva odbrane Dejna Vajt je rekla da Pentagon nije „iznenađen“ Putinovom retorikom.

– Američki narod treba biti da uveren da smo potpuno spremni – rekla je ona.

Na simulaciji objavljenoj za vreme Putinovog obraćanja naciji vidi se kako nekoliko nuklearnih bojevih glava leti ka severu Floride.

Postoji nekoliko nuklearnih bunkera na Mar-a-Lagu, gde Tramp često provodi vikende. Tri su izgrađena još u vreme Korejskog rata. Još jedno atomsko sklonište se nalazi i na Trampovom terenu za golf na zapadnom Palm Biču. Nedaleko od Mar-a-Laga postoji i bunker izgrađen za Džona Kenedija.

Međutim, nijedan bunker ne bi mogao da preživi direktan udar, koliko god briljantno bio napravljen, kažu stručnjaci.

Na Floridi postoji i još jedna važna vojna meta – sedište Američke centralne komande u vazdušnoj bazi u Tampi. Ona služi kao glavni štab odakle se sprovode operacije na Bliskom istoku.

Ipak, analitičari kažu da je malo verovatno da će Florida biti glavna meta u slučaju nuklearnog armagedona. Maetju Krenig, u svojoj knjizi „Logika američke nuklearne strategije“, piše da bi prioritet Rusije mogao biti umanjivanje američke sposobnosti za odmazdu.

Moskva bi verovatno pogodila američke nuklearne silose u vazduhoplovnoj bazi Malstrom u Montani, vojnu bazu Minot u Severnoj Dakoti, sedište Američke strateške komande u vazduhoplovnoj bazi Ofut u Omahi i vojnu bazu Voren na tromeđi Vajominga, Kolorada i Nebraske, kaže on.

Cilj Kremlja bi verovatno bio da uništi američke baze sa podmornicama u Bangoru u Vašingtonu i Kraljevskom zalivu u Džordžiji, kao i oko 70 drugih vojnih baza širom zemlje, smatra Krenig. Rusija bi mogla da ispali dva projektila i na svaki od 131 najnastanjenijeg grada u SAD „da uništi industrijske kapacitete i izazove masovnu destrukciju“ kao i komandne centre u Vašingtonu.

– Ova simulacija napada Floride nije prikaz strategije vođenja rata. To je poruka. Radi se o simbolizmu, retoričkoj razmetljivosti – rekao je Mark Ficpatrik sa Međunarodnog instituta za strateške studije.

Pogledajte video:

Check Also

„VUČIĆ JE VRLO NERVOZAN- NJEGOV BRAT, HRKALOVIĆ I VULIN TREBA DA BUDU SASLUŠANI“ (VIDEO)

Predsednik je vrlo nervozan zbog toga što su usvojeni amandmani u izveštaju Evropske komisije o …