Home / TEMA DANA / Bivši savetnik Fransoa Miterana: Odnosi Zapada i Rusije vode u rat!

Bivši savetnik Fransoa Miterana: Odnosi Zapada i Rusije vode u rat!

Nekadašnji savetnik francuskog predsednika Fransoe Miterana Žak Atali rekao je da bi narušeni odnosi Zapada i Rusije mogli da dovedu do novog svetskog rata.

500

Bivši predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj je u komentaru u nedeljniku Vif-Ekspres istakao da nije malo onih koji bi blagonaklono gledali na to da jedna međunarodna zategnutost postane toliko jaka da omogući uklanjanje finansijske krize rastom u industriju naoružanja.

Takođe, on napominje da ima zainteresovanih da štediše opljačkaju porezima ili odlaganjem državnih dugova, u ime navodne nužnosti odbrane otadžbine u opasnosti.

“Posebno Sjedinjene Američke Države, geografski udaljene od budućih ratnih poprišta, a kojima skoro da više nisu potrebni izvori energije na Srednjem istoku ili Srednjoj Aziji, opasno se igraju tom strategijom”, navodi Atali, profesor ekonomije, esejista i romanopisac.

Atali naglašava da takva strategija može pomoći SAD da prevaziđe finansijsku krizu, a smatra da bi za Evropu bio samoubilački potez ukoliko bi odlučila da sledi SAD, te dozvolila da “glupo bude uvučena u sukob“.

“Da se situacija u to ne izrodi, nužno je da Zapad s Arapima, Turcima i Rusima postupi isto kao s Nemačkom 1945. godine, a to je da ih uvažava, ne prekida nikakvu vezu, održi ih u krugovima moći, ponudi im zajedničke projekte“, smatra komentator francuskog Ekspresa i belgijskog izdanja tog nedeljnika.

Ukazujući na pogubne istorijske posledice i ratove koji su bili izazvani ponižavanjem poraženih ili potencijalno moćnih nacija, Atali podvlači da sada ” posebno s Rusima treba prekinuti bojkot koji samo šteti Evropi i pridružiti Ruse ratnim naporima za bitku protiv ekstremnog islama, s kojim se oni sučeljavaju svakodnevno na Kavkazu”.

“Ponižavati Rusiju s namerom da se ona izoluje od sveta, a pod izgovorom da Rusija nije pristala na to da se prema rusko govorećim Ukrajincima postupa kao s građanima drugog reda, može je gurnuti u to da postane neprijatelj, s kojim će se jednog dana morati boriti. Posebno je glupo što Poljaci sve čine da izoluju Rusiju, kao što je Francuska učinila sve da oko 1920. izoluje Nemačku, poraženu u Prvom svetskom ratu.

Atali, za koga ugledni američki časopis Forin polisi kaže da je jedan od sto najumnijih intelektualaca u svetu, dokaz za pretnju da se današnja situacija u Evropi izrodi čak i u svetski sukob, vidi u tome “što se u Vašingtonu i Moskvi čuju najgora nacionalistička, tvrdnjama o zaverama nabijena i ratnohuškačka stanovišta”.

“Najprostijim uzajamnim zahuktavanjem gluposti i osećanja poniženosti može dovesti do najgoreg”, poručio je komentator francusko-belgijskog nedeljnika.

Atali zaključuje da bi Francuska mogla, morala, da odvažno predloži promenu te doktrine, da ima hrabrosti da raskine s onim kud su se zaputili ostali Evropljani i stane na čelo geopolitike uvažavanja, čak i po cenu da neko vreme ostane sama .

(B92)

Check Also

NOGO: AKO VAS KRIMINALCI NAPADNU BAGEROM, ČEKIĆEM IMATE PRAVO DA IH UBIJETE! (VIDEO)

Političar Srđan Nogo najavio je da narod više neće dolaziti goloruk na proteste nakon što …