Home / TEMA DANA / BIVŠI ZVANIČNIK PENTAGONA POZIVA NATO DA SE PRIPREMI ZA RAT SA RUSIJOM U ISTOČNOJ EVROPI

BIVŠI ZVANIČNIK PENTAGONA POZIVA NATO DA SE PRIPREMI ZA RAT SA RUSIJOM U ISTOČNOJ EVROPI

NATO bi trebao razmotriti jačanje svoje istočne strane, zbog sve veće vojne moći Rusije. Portal „19FortiFive“ govori o tome kakva bi trebala biti nova strategija Saveza.

„Došao je trenutak da se ozbiljno pozabavimo jačanjem snaga NATO-a u istočnoj Evropi“, siguran je autor članka, bivši visoki zvaničnik Pentagona, i stručnjak u oblasti nacionalne bezbednosti SAD- Daniel Goure.

Prema njegovim rečima, ruska vojska poboljšava svoje sposobnosti za brzo raspoređivanje duž zapadnih granica Ruske Federacije. U svom arsenalu imaju razna oružja visoke preciznosti, koja mogu zadati razoran udarac snagama NATO-a, vojnim bazama i infrastrukturi Alijanse.

Poziv za buđenje Alijanse, bila je odluka Moskve da formira 20 novih formacija i vojnih jedinica u Zapadnom vojnom okrugu, radi efikasnog suprotstavljanja NATO-u. Drugi razlog za zabrinutost su zajednički rusko-beloruski manevri „Zapad-2021“, koji će se održati ovog meseca.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

„Više od jedne decenije, Rusija ulaže ozbiljne napore da modernizuje praktično sav svoj vojni arsenal, uključujući strateško naoružanje. Ovaj program, fokusira se između ostalog, na sposobnosti da se odupre NATO -u na zapadnim granicama. Moskva je značajno povećala svoju snagu i kvantitativno i kvalitativno “. Primećuje američki analitičar

Prema njegovim rečima, sve ove akcije ruske strane učinile su istočni bok NATO-a ranjivim, a „Severnoatlantska alijansa“ mora preduzeti hitne  korake, da reši ovaj strateški problem.

Prvi korak je da se prepozna ključni značaj regiona Crnog mora, i da se tamo koncentrišu glavne snage „Alijanse“. Drugo, potrebno je podići svest NATO-a o situaciji na istoku.

„Treće, saveznici NATO -a moraju modernizovati svoje vazdušne i raketne sposobnosti i poboljšati metode interakcije“, kaže se u članku. „Četvrto, Alijansa treba da podrži svoje partnere u crnomorskom regionu – Ukrajinu i Gruziju, povećanjem obima ulaganja u ove zemlje.“

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Američki analitičar predlaže da se posebna pažnja posveti Poljskoj (koju naziva „kamenom temeljcem“ svake efikasne odbrane NATO-a na istoku i „regionalnom lideru“), kao i Ukrajini.

Prema mišljenju američkog stručnjaka, ovde ne bi trebalo da se radi samo o nabavci savremenog zapadnog naoružanja. Daniel Goere predlaže da se rotirajuće borbene grupe NATO-a na Baltiku i Poljskoj zamene stalnim vojnim kontingentom.

„Najbolje rešenje bilo bi stalno američko vojno prisustvo u istočnoj Evropi, posebno u Poljskoj“, piše on.

Autor članka naglašava, da će veliko raspoređivanje američke vojske u istočnoj Evropi, omogućiti NATO-u da „brzo i efikasno reaguje od samog početka neprijateljstava“ u slučaju oružanog sukoba s Moskvom.

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …