Home / TEMA DANA / BLIŽI SE RAT NA BALKANU: RAMA TVRDI DA SE ALBANIJA I KOSOVO UJEDINJUJU! OŠTAR ODGOVOR IZ GRČKE

BLIŽI SE RAT NA BALKANU: RAMA TVRDI DA SE ALBANIJA I KOSOVO UJEDINJUJU! OŠTAR ODGOVOR IZ GRČKE

Albanski premijer Edi Rama rekao je u intervjuu za televiziju „Vižn plus“ da je ideja o „korekciji“ granice između Kosova i Srbije jedno od mogućih rešenja kosovskog problema, a samo Kosovo je nazvao „delom Albanije“, preneo je grčki portal „Prototema“.

„O čemu govorimo danas sa Grčkom? O granici. O čemu su razgovarali Kosovo i Crna Gora i šta se sve dogodilo? O granici. Zašto se ne bi razgovaralo o granici između Kosova i Srbije? Razgovaraćemo i o njima, jer je reč o procesu demarkacije“, rekao je Rama, pritom stavljajući Grčku u istu poziciju kao i zemlje Zapadnog Balkana koje imaju otvorena granična pitanja.

Albanski premijer je osudio sve one koji se protive ideji o „korekciji“ kosovskih granica, nazivajući Kosovo „delom Albanije“.

„Za mene je Kosovo deo Albanije. Ostalo su pitanja Ramuša Haradinaja“, istakao je Rama reagujući na nedavnu izjavu kosovskog premijera da se Tirana meša u unutrašnje poslove Prištine.

Edi Rama je još jednom ponovio da je krajnji cilj ujedinjenje Kosova sa Albanijom, nazivajući to „planom A“, i naglasio da dva kosovska člana u njegovoj vladi imaju za cilj da prenesu tu poruku, preneo je Tanjug.

„Unija između Albanije i Kosova nije ’plan B‘, već ’plan A‘ i ja ne zamišljam tu uniju u 21. veku kao folklorni čin“, rekao je Rama.

Kako tumači grčka „Prototema“, to znači da to ujedinjenje ne bi bilo samo kulturno ili jezičko, nego suštinsko i političko.

Grčki portal ocenjuje i da te izjave albanskog premijera mogu dovesti do nepoznatih posledica za ceo region Balkana, s obzirom na to da će etnička grčka manjina koja živi u severnom Epiru (u južnom delu Albanije) definitivno tražiti rešenje za svoje pitanje poput predloga za Kosovo.

Nova demokratija: Ramine izjave su pretnja bezbednosti

Reagujući na tvrdnje albanskog premijera da su Atina i Tirana u pregovorima o potencijalnoj korekciji granica, funkcioner grčke opozicione stranke Nove demokratije Jorgos Kumucakos je istakao da takve tvrdnje ugrožavaju bezbednost, prenosi ANA-MPA.

„Tvrdnje gospodina Rame da pregovara o graničnom sporu sa Grčkom, što je zapravo deo projekta šire korekcije granica na Zapadnom Balkanu, predstavljaju ozbiljnu pretnju za stabilnost i bezbednost regiona“, istakao je Kumucakos.

On zahteva od Vlade Grčke da pojasni i odgovori da li je uključena u razgovore sa albanskim zvaničnicima o prekrajanju granice između dve zemlje.

Takođe, Kumucakos je pozvao Vladu da zauzme zvaničan stav povodom Ramine izjave o korekciji granica u širem regionu.

Check Also

UDARNO! „DEUTSCHE WELLE“ OTKRIVA: PREGOVARA SE DA BI SE UPAKOVALO PRIZNANjE KOSOVA!

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak završio je posetu Beogradu …