Home / TEMA DANA / BRITANSKI AGENT RUŠI OPTUŽBE TEREZE MEJ, I OTKRIVA: Rusi ne stoje iza napada na Skripala, a evo i zbog čega…

BRITANSKI AGENT RUŠI OPTUŽBE TEREZE MEJ, I OTKRIVA: Rusi ne stoje iza napada na Skripala, a evo i zbog čega…

Bivši agent MI5 je odbacila tvrdnje britanske premijerke Tereze Mej da nervni agens, koji je navodno korišćen za napad na bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala, mora poticati iz Rusije.

U intervjuu za Russia Today, Eni Mačon je takođe rekla da Rusija nije imala apsolutno nikakav motiv da naškodi Skripalu.

Nije ni čudo što torijevci toliko očajnički žele da zabrane “RT”.

Bivša službenica obaveštajne službe MI5 je ignorisala pozive političara da bojkotuje ovu TV mrežu usred “Skripal skandala”. Iako su mnogi pokazivali prstom na Moskvu nakon što se tvrdilo da je oružje, vojni agens razvijen u Rusiji, Mačonova je postavila pitanje koje su izgleda mnogi zaboravili da pitaju- Gde je motiv?

“Od samog početka ove priče… oni moraju da utvrde koji je bio motiv“, rekla je ona. “Skripal je bio tip koga su uhvatili Rusi. Suđeno mu je i osuđen je, poslat u zatvor, a zatim oslobođen i pomilovan od strane Rusa, i poslat nazad u Veliku Britaniju.“

“On je ispitan – i ispostavilo se da je čist, i od strane Rusa… i od strane MI6 kada je došao da živi u Veliku Britaniju. Dakle, koji je motiv?“, upitala je ona.

Bivša službenica MI5, koja je dala ostavku 1996. godine kako bi upozorila na nekompetentnost i zločine špijuna, nastavila je da objašnjava da – samo zato što je hemijsko oružje navodno razvijeno u Rusiji – to ne znači nužno da je napad bio sproveden od strane te države.

“Hemijski agensi se mogu razviti i koristiti od strane vlada širom sveta“, rekla je ona. “Ako je ovaj “novičok” agens razvijen u Rusiji, to ne znači da je ostao u Rusiji – ništa više nego što je bilo koji drugi agens koji su razvili Nemačka, SAD ili Velika Britanija ostao u njihovim zemljama.“

“Činjenica da je… britanski objekat za identifikaciju tih agenasa bio u stanju da to identifikuje vrlo brzo, ukazuje na to da su tačno znali šta je taj nervni agens, što značni da imaju i hemijsku formulu za to. Dakle, ko zna odakle je došao?“

“Možda je bio razvijen u Rusiji, ali to ne znači da je Rusija sprovela napad. To je štetan konflikt u posebno osetljivom diplomatskom vremenu.“

Mačonova nije jedini bivši britanski zvaničnik koji je doveo u pitanje verziju britanske vlade o događaju oko trovanja Sergeja Skripala.

Bivši britanski ambasador Kreg Mari, rekao je da se mediji “sapliću u žurbi da rašire rusofobiju“, pre nego što razmisle o tome “koja država“ je zapravo odgovorna za napad.

U tekstu pod naslovom “Russian to Judgement“, Mari je rekao:

“Isti ljudi koji su vas uverili da je Sadam Husein imao oružje za masovno uništenje, sada vas uveravaju da ruski “novočok“ nervni agens koristi Vladimir Putin kako bi napao ljude na britanskom tlu. Kao i sa iračkim dosijeom o oružju za masovno uništenje, neophodno je da se dokazi dobro pročešljaju. Ključna reč koja je nedostajala u jučerašnjoj izjavi Tereze Mej je bila “samo“. Ona nije navela da se nervni agens koji je korišćen proizvodi SAMO u Rusiji. Ona je radije izjavila da se ova grupa nervnih agenasa “razvija“ od strane Rusije“.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …