Home / TEMA DANA / FITILJ KOJI ĆE POTPALITI BALKANSKO BURE BARUTA: Zapad preko Zaeva započinje haos na Balkanu! Evo šta se dešava..

FITILJ KOJI ĆE POTPALITI BALKANSKO BURE BARUTA: Zapad preko Zaeva započinje haos na Balkanu! Evo šta se dešava..

Rusija je upozorila Makedoniju da Zapad preko njih hoće da izazove haos na Balkanu.

U Moskvi su se sastali zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško i makedonski ambasador Goce Karajanov, a sa tog sastanka je saopšteno da je Rusija upozorila Makedoniju na negativne posledice njenog pristupanja „alijansi“, pre svega po regionalnu bezbednost i bilateralne odnose.

– Strane dele stav o situaciji u regionu Balkana. Ruska strana naglašava da bi planovi uključivanja Republike Makedonije u „alijansu“ mogli da imaju negativne efekte na regionalnu bezbednost i bilateralne odnose – navodi se u saopštenju.

Suština ruskog upozorenja, kako ocenjuju analitičari i diplomate, svodi se na to da će Zapad pokušati da isforsira i maksimalno ubrza ulazak Makedonije u „alijansu“, bez obzira na raspoloženje među građanima. Krajnji cilj takvih poteza, kao i niza sličnih, jeste da se izazove nova nestabilnost u regionu, a to, kako smatraju u Moskvi, može da bude fitilj koji će potpaliti balkansko bure baruta.

Analitičar Dragomir Anđelković ističe da je Rusija s pravom upozorila Makedoniju i savetovala toj zemlji da po pitanju ulaska u NATO ne zanemari volju građana.

– Jasno je da ulazak u „alijansu“ nije po volji građana Makedonije i da to nikada ne bi izabrali, pa će Zapad insistirati da se narod ne pita. Biće isto kao sa Crnom Gorom, odluka bez referenduma – smatra Anđelković i dodaje da sve tenzije u regionu koriste samo jednoj, zapadnoj strani.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević tvrdi da je ulazak Makedonije u NATO gotova stvar i da će alijansa sada krenuti u pohod na RS.

– Makedonija se pod vladom Zaeva odrekla mnogo čega, identiteta, imena, nacionalnosti koju su joj Srbi darovali posle dva svetska rata. Neće biti čudo ni da se sada ogluše o dobronamernu rusku poruku. Tamo je problem što predsednik Ivanov misli na jedan način, dok Zaev radi suprotno, zbog čega su ga i doveli na to mesto – kaže Galijašević, objašnjavajući da Zapad žuri da uvede Makedoniju u „alijansu“ da bi na taj način ojačale svoje južno krilo i uspostavile koridor od Makedonije preko Kosova, Hrvatske i Slovenije, pa dalje na zapad.

Miroslav Lazanski smatra da opomena Rusije ne može ništa da promeni i da je ulazak Makedonije u NATO sigurna stvar.

– Nema šanse da se taj proces zaustavi – siguran je Lazanski.

(Srpski Telegraf)

Check Also

NOVA IZDAJA: EVO ŠTA JE DOGOVORENO DANAS U BRISELU U DEVET TAČAKA!

Kosovo i Srbija su usvojili mapu puta za primenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod …