Home / TEMA DANA / BRUKA: Dok je Putina njegovo obezbeđenje non-stop držalo na oku, Nikolićevi uživali u egzibicijama na paradi!

BRUKA: Dok je Putina njegovo obezbeđenje non-stop držalo na oku, Nikolićevi uživali u egzibicijama na paradi!

Obezbeđenje predsednika Srbije Tomislava Nikolića očigledno se ludo zabavilo na vojnoj paradi, pošto su vreme proveli uglavnom zureći u nebo i prateći program manifestacije.

Foto: Dado Đilas

Time su, prema oceni bezbednosnih stručnjaka, rizikovali život šefa države. Za razliku od Nikolićevih bodigardova, kako svedoče i fotografije koje objavljujemo, njihove kolege iz Moskve ni na sekundu nisu ispuštale iz vida predsednika Rusije Vladimira Putina.

– Za neposredno obezbeđenje, naročito predsednika države, ne sme da postoji događaj, predstava, spektakl. Moraju isključivo da se koncentrišu na štićenu ličnost. To što Nikolićevo obezbeđenje gleda u nebo, govori da nisu dorasli svom poslu. Rizikuju život predsednika, koji je tako nezaštićen, kao glineni golub – kaže za Kurir Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policije i bivši načelnik beogradske policije.

Takvim neprofesionalnim ponašanjem se, prema njegovoj oceni, naročito u blizini Putinovog obezbeđenja šalje loša slika o bezbednosnoj strukturi Srbije.

– Putinovi telohranitelji ga ne puštaju ni sekundu iz vida jer gledanje u nebo apsorbuje pažnju, smanjuje se koncentracija i dovodi u rizik štićena ličnost. Nisu oni tu da uživaju u predstavi, plaćeni su da štite život predsednika države i s tim se ne igra – dodaje Nicović.

Praksa je bila da predsednika države obezbeđuju specijalne antiterorističke jedinice „Kobre“ Vojske Srbije. Međutim, pravo je predsednika da odluči hoće li da ga čuva vojska ili policija. Nikolić se opredelio za policiju.

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić smatra da građani ne treba da brinu jer je predsednik dobro obezbeđen, uprkos i ranijim gafovima pratnje:

– Nema razloga da se smatraju nestručnim. Možda se vama čini da kec – prvi pratilac – negde blene, a u stvari osmatra neki rejon. Radio-vezom su povezani s pripadnicima obezbeđenja iz drugog i trećeg prstena.

Ovo je još jedan u nizu gafova koje je napravilo Nikolićevo obezbeđenje, inače pripadnici Uprave za obezbeđenje ličnosti i objekata MUP Srbije.

U Predsedništvu Srbije juče nisu želeli da komentarišu ponašanje pojedinaca iz obezbeđenja predsednika Nikolića na vojnoj paradi.

HRONOLOGIJA Kako su se igrali predsednikovom glavom

4. 11. 2012 – Prvo presecanje predsedničke kolone kod Smedereva službenim policijskim vozilom tadašnjeg načelnika saobraćajne policije generala Dragiše Simića kojim je upravljao njegov vozač Saša Pejović.

20. 11. 2012 – „Škoda“ bez registarskih tablica pokušala čak tri puta da preseče Nikolićevu kolonu, koja se inače sastoji od tri vozila, u kojoj prvo i poslednje služe upravo za sprečavanje takvih pokušaja.

19. 5. 2013 – Otkrivena eksplozivna naprava ispod „golfa 5“, parkiranog na oko 300 metara od zgrade u kojoj Nikolić ima stan. Auto-bomba nije bio „provaljen“, nego je to prijavio vlasnik kola.

10. 4. 2014 – Blindirani džip „mercedes 500 GL“, koji je koristio predsednik Srbije, potpuno slupan dok ga je vozio radnik „Mercedesovog“ ovlašćenog servisa i naleteo na autobus. Obezbeđenje nije smelo ni sekund da ostavi bez nadzora automobil u kojem se vozi predsednik.

(Biljana Bojić, Kurir)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …