Home / U FOKUSU / VOĐA FRANCUSKIH SPECIJALACA: Evropa je umrla u Prištini!

VOĐA FRANCUSKIH SPECIJALACA: Evropa je umrla u Prištini!

Evropa je umrla u Prištini – tako je svoju knjigu, koja je nedavno promovisana u Kulturnom centru Srbije u Parizu naslovio Žak Ogar, vođa francuskih specijalnih operativnih snaga koji je na Kosovu u zvaničnoj misiji sa svojom elitnom jedinicom boravio svega 15 dana, zbog čega mu je bila želja da objavi knjigu na petnaestogodišnjicu NATO agresije.

– Počeli smo još 1998. godine da razmatramo vojnu opciju protiv Srbije, što znači da je sve bilo isplanirano. U francuskim medijima, u ono vreme je moglo da s ečuje kako loši Srbi proteruju Albance. Nisam poznavao Balkan i očekivao sam da vidim zle Srbe koji vrše etničko čišćenje. Međutim, oktrili smo sasvim suprutno – rekao je Ogar u intervjuu za Novosti.rs.

– U činjenice o misiji me je uputio otac koji je bio general u francuskoj vojsci. U mojoj porodici je postojala tradicija francusko-srpskog prijateljstva koja mi je ostala u maglovitom sećanju iz detinjstva, ali me je otac na nju podsetio. Zavetovao me da ne budem strog prema Srbima – dodao je on.

Kada su stigli na Kosovo, doček je bio hladan. Odmah je istakao da ne dolazi kao neprijatelj, već kao vojnik koji treba da obavi svoju dužnost i vrlo brzo je na terenu otkrio da su Srbi profesionalni i da drže do reči, a da Albanci stalno pokušavaju samo jedno, a to je da izvrdaju dogovoreno.

Kada je reč o OVK, Ogar ističe da su ubijali na šta god da su naišli i praznili gradove.

– Otimali su imovinu, ubijali su na veliko i malo. Nadam se da će uskoro njihove vođe odgovarati pred pravdom. Otkrili smo listu s naredbama za likvidacije Srba i nelojalnih Albanaca s pečatom OVK. Predali smo ova dokumenta prepostavljenima, ali više nikada ništa nismo čuli o tome. To što je OVK bila privilegovani sagovornik EU predstavlja iskrivljavanje istorije, kršenje međunarodnog prava i vraćanje unazad civilizovanog sveta – kaže Žak.

Kada su stigli u Kosovsku Mitrovicu, postojao je veliki i opravdan rizik od sukoba, zbog čega je denzija bila ogromna, a situacija hitna. Ogarov zadatak je bio da razdvoji suprostavljene strane i podela Ibra mu se činila kao najinspirativnije rešenje, zbog čega je odlučio da dve zajednice razdvoji na mostu.

U svojim izveštajima ističe da je uvek iznosio samo istinu i nikada zbog toga nije imao probleme, ali je shvatio da je to što je govorio išlo protiv zvanične francuske politike i brzo je postao svestan da njegov glavni posao bio da čuva ljudske živote.

– Na vojnim školama učimo da se ne igramo sa životima civila. Kad oni koji sebe smatraju vojnicima napadaju bespomoćnu monahinju kao što je to radio OVK, šta drugo vam preostaje nego da je zaštitite i sukobite se s napadačima? To smo i radili od početka – rekao je on.

Žak Ogar je vojsku napustio 200. godine upravo zbog Kosova.

– Mnogo me je povredilo to što smo bili na pogrešnoj strani – zaključio je Ogar koji je sada na čelu dva preduzeća, koja se bave konsaltingom za ulaganje u inostranstvu i bezbednošću.

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …