Home / TEMA DANA / ČEPURIN OTKRIO KAKAV ŠOK PUTIN SPREMA ZA SRBE: Postajete gigant na Balkanu- stižu milijarde evra! EVO ŠTA SE DEŠAVA…

ČEPURIN OTKRIO KAKAV ŠOK PUTIN SPREMA ZA SRBE: Postajete gigant na Balkanu- stižu milijarde evra! EVO ŠTA SE DEŠAVA…

Rusi će milijarde evra uložiti u infrastrukturu, farmaceutsku i IT industriju, poljoprivredu, turizam, ali i u razvoj nuklearne tehnologije, najavio ambasador Aleksandar Čepurin.

Ruski lider Vladimir Vladimirovič Putin, posle ubedljive pobede na predsedničkim izborima, naložio je svojim saradnicima da investiraju milijarde evra u Srbiju.

Najviše novca Rusi će uložiti u infrastrukturu, farmaceutsku i IT industriju, poljoprivredu, turizam, ali i u razvoj nuklearne tehnologije. Putin je zatražio da se veliki projekti u ovim oblastima sprovedu što je brže moguće jer je Srbija ‘ruski spoljnopolitički prioritet’!

Kapitalni projekti

Prema rečima naših odlično obaveštenih izvora, Putinu je jako važno da pomogne razvoj Srbije, jer je naša država jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Moskvi i odoleva pritiscima NATO pakta.

– Odmah posle izbora Putin će objaviti svoj novi šestogodišnji plan za razvoj Rusije. Jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta jeste Srbija i Putin je naložio saradnicima da što pre realizuju velike projekte „teške“ nekoliko milijardi evra… – prenosi Informerov izvor.

Ove informacije potvrdio je juče i sam ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, koji kaže da je Putinov ponovni izbor za predsednika Rusije pozitivan signal i poruka za Srbiju.

– Putin poznaje Srbiju, dobro poznaje srpsko rukovodstvo, nije novi čovek od kog ne znate šta da očekujete. Veoma se pozitivno odnosi prema Srbiji. Konkretno, velika sfera za ulaganje je infrastruktura, gde će narednih godina biti uložen veliki novac u puteve, hotele… Još jedan primer je IT tehnologija. Kompanija „Jandeks“ pokazuje veliko interesovanje za saradnju – ističe Čepurin.

Prema njegovim rečima, Rusija i Srbija mogu da sarađuju u medicini, farmaciji i nuklearnoj energetici.

– Šansu za to nudi Institut „Vinča“, gde ima dobrih stručnjaka. U sferi farmaceutske industrije Srbi bi mogli da rade za čitav region. Farmaceutski preparati proizvedeni uz korišćenje nuklearne tehnologije imaju kratak vek trajanja i ne možete da ih uvezete iz dalekog inostranstva, nego samo iz regiona. Tu bi Srbija mogla da odigra važnu ulogu i da nađe veliki finansijski interes.

A naučnici iz Vinče imaju odlične odnose sa naučnicima iz našeg nuklearnog instituta „Dubna“. To treba pomoći jer dok postoje naučnici, moguća je saradnja u ovim granama – podvlači Čepurin, dodajući da kao perspektivne oblasti izdvaja i poljoprivredu i turizam:

– Treba napraviti pametne turističke programe. Onda će doći dvostruko, trostruko više turista u Srbiju. Sve u svemu, sa moje tačke gledišta, Putinova pobeda je pozitivan znak za razvoj naše saradnje u svim sferama, političkoj, vojnotehničkoj, ekonomskoj…

Iskreni partneri

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da, sudeći po rečima ruskog ambasadora, Moskva nudi Srbiji alternativu u odnosu na Zapad.

– Rusija je očigledno spremna da maksimalno podrži Srbiju i da ozbiljno investira u našu zemlju ukoliko bismo se odlučili za puno strateško partnerstvo sa njima. Srbija bi trebalo ozbiljno da razmisli o ovome. Rusi su nam iskreni partneri, za razliku od Zapada, koji nam traži da se odreknemo Kosova i Metohije i Republike Srpske – zaključuje Anđelković.

Moskva protiv „vojske Kosova“

Ambasador Čepurin rekao je da postoji Rezolucija 1244, koju niko nije ukidao i koja mora da se poštuje.

– Postoji Rezolucija 1244 i UN treba da istraže kako struktura koja je predviđena mandatom UN, kršeći međunarodne propise i rezoluciju kojom je uspostavljena, pomaže stvaranje nelegalnih oružanih snaga Kosova – podvukao je Čepurin.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …