Home / TEMA DANA / ČEPURIN UPOZORAVA: Balkan i Kavkaz su trenutno najopasnije zone!

ČEPURIN UPOZORAVA: Balkan i Kavkaz su trenutno najopasnije zone!

cepurin
Balkan i Kavkaz su najviše ugroženi ukoliko uporišta Islamske države i drugih terorističkih organizacija ne budu uništena, izjavio je danas ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

On je na okruglom stolu „Legalna akcija Rusije u Siriji i njen geopolitički uticaj na Balkan“, čiji je organizator Centar za razvoj međunarodne saradnje, rekao da teroristi možda neće doći u neke daleke zemlje, poput Australije, ali u islamske države ili u one odakle odlaze da se bore „sigurno će stići“.

„Najopasnije zone su Balkan i Kavkaz. Možemo da sedimo i čekamo šta će se sutra dogoditi, ali ako ne budu uništeni, oni će krenuti dalje“, rekao je Čepurin.

Ambasador je istakao da se Rusija i mnoge druge zemlje nalaze pred jednostavnim izborom – da čekaju da teroristi pobede i „dođu u našu kuću ili da zajednički stisnemo zube i pokušamo da ih pobedimo“.

„Oni će se vratiti pre svega u Evropu i regije odakle su došli. Mi smo zato sa Parizom, Berlinom, Rimom i Beogradom prirodni saveznici“, rekao je Čepurin.

Kako je istakao, za Evropu je veoma važna saradnja ruske i francuske mornarice jer je, kako je precizirao, važno upostaviti zajedničke mehanizme da bi se rešio taj problem.

„Pitanje opstanka (sirijskog predsednika) Basara Al Asada je od sekundarnog značaja. Najvažnije je pobediti Islamsku državu“, rekao je ambasador.

Čepurin je istakao da se na sastanku u Beču, posvećenom krizi u Siriji, pokazalo da postoji više razumevanja i shvatanja situacije među nekim ključnim međunarodnim igračima i izrazio nadu da će se na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova OEBS-a u Beogradu, postići neki zajednički dogovor o borbi protiv terorizma.

On je naveo da se Rusija trudi da sarađuje sa Asadovom opozicijom čiji je deo, kako je rekao, izrazio spremnost da se bori protiv Islamske države.

(Tanjug)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …