Home / TEMA DANA / ČETIRI RAZLOGA ZAŠTO JE MARIUPOLJ TOLIKO VAŽAN RUSIMA

ČETIRI RAZLOGA ZAŠTO JE MARIUPOLJ TOLIKO VAŽAN RUSIMA

GRADONAČELNIK Mariupolja Vadim Bojčenko saopštio je danas da je taj grad, oko koga su se nedeljama vodile žestoke borbe, danas u rukama ruske vojske.

– Nije sve u našoj moći. Mi smo, nažalost, danas u rukama okupatora – rekao je Bojčenko.

Mariupolj je ključ ruske operacije u Ukrajini, a „Novosti“ su već pisale o velikoj važnosti ovog grada za strateške ciljeve Moskve. Zašto je to tako pročitajte u nastavku teksta.

Prvo, Mariupolj obezbeđuje kopneni koridor između Krima i Donbasa i od neprocenjive je važnosti za uspeh ruske operacije, budući da obezbeđuje vezu trupa sa severoistoka, gde su Rusi, i istoka zemlje, gde su oružane snage Donjecke i Luganske narodne republike.

Ništa manje važna je i činjenica da u mirnodopskim uslovima Mariupolj je stožer ukrajinskog izvoza čelika, uglja i žitarica ka kupcima na Bliskom istoku i dalje. Gubitak Mariupolja predstavlja za Kijev veliki poraz i udarac čitavoj ukrajinskoj privredi.

Treće, Mariupolj je i sedište ukrajinske milicijske brigade „Azov“, u kojoj su ultradesničarski elementi.

Naravno, tu je i pitanje morala, pošto ruska pobeda u Mariupolju pokazuje Rusima da vojska napreduje u ostvarivanju svojih ciljeva, dok bi za Ukrajince gubitak grada predstavljao veliki udarac.

(Mediji)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …