Home / TEMA DANA / CILJ OPRAVDAVA SREDSTVA: Šta se krije iza primirja Rusije i Turske!?

CILJ OPRAVDAVA SREDSTVA: Šta se krije iza primirja Rusije i Turske!?

putin-erdoganPoboljšanje odnosa Ankare sa Rusijom i Izraelom vezano je za želju Turske da zaustavi širenje iranske hegemonije na Bliskom istoku, smatra ekspert za energetiku i regionalnu geopolitiku Majkl Tančum.

Nakon zaključenja sporazuma o nuklearnom programu, Teheran je izašao iz međunarodne izolacije i oslobodio se sankcija, primećuje analitičar. Sada je cilj Irana — preuzeti status regionalnog lidera od sunitske Saudijske Arabije za račun naglog povećanja izvoza nafte i gasa.

„Pomirenje sa Rusijom je deo velike strategije Turske, a podrazumeva uspostavljanje saradnje sa Izraelom i poboljšanje strateških veza sa Saudijskom Arabijom i Katarom“, dodao je sagovornik magazina.

U vezi s tim, nastavlja analitičar, postaje aktuelan „Turski tok“ – projekat koji je bio obustavljen nakon incidenta sa obaranjem ruskog aviona Su-24.

Pitanje je da li će pomirenje Moskve i Ankare biti dovoljan razlog za povratak strateškog partnerstva iz 2014/2015. godine, kada je Rusija prekinula rad na izgradnji „Južnog toka“ i počela aktivno da razgovara o izgradnji gasovoda preko Crnog mora sa turske strane.

Osim toga, od odnosa između dve zemlje zavisi sudbina prve turske nuklearne stanice koju gradi Rusija i status Moskve na globalno m tržištu.

„Rusija mora da završi izgradnju elektrane ’Akuju‘ kako bi pokazala spremnost da zaštiti svoj udeo na globalnom tržištu od porasta konkurencije iz Kine“, navodi se u članku.

Uostalom, budućnost „Turskog toka“ ostaje zamagljena čak i u slučaju promene političke klime u odnosima Moskve i Ankare.

Vrlo je verovatno da Rusija nema velika očekivanja prema ovom projektu — planirano je da izgradnja gasovoda otvori Moskvi veći pristup evropskom tržištu, ali sada izgleda da će jedino Turska dobiti gas „Južnim tokom“, a sama ona pokušava da smanji svoju zavisnost od prirodnog gasa iz Rusije.

Glavni konkurent Rusije za tursko tržište može postati Izrael koji želi da poveća svoj regionalni status kroz izvoz gasa.

Zajednička borba dva rivala protiv DAEŠ-a – Turska ustupa Rusiji svoje baze

Prema rečima turskog šefa diplomatije Mevluta Čavušoglua, Rusiji bi moglo biti dozvoljeno da koristi avio-bazu Indžirlik u borbi protiv DAEŠ-a u regionu.

Baza Indžirlik se nalazi na oko 8 kilometara severno od Turskog grada Adana, blizu granice sa Sirijom. U njoj se trenutno nalaze avioni Sjedinjenih Država, Nemačke, Velike Britanije, Saudijske Arabije i Katara koji učestvuju u kampanji koalicije koju predvodi SAD protiv DAEŠ-a.

(sputniknews.com)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …