Home / TEMA DANA / TAJNI RAZGOVORI I ŠOKANTAN OBRT: Erdogan pušta Ruse u NATO bazu?

TAJNI RAZGOVORI I ŠOKANTAN OBRT: Erdogan pušta Ruse u NATO bazu?

rusija- vojska- vojnici 2Turska je spremna da dozvoli Rusiji da koristi NATO vojnu bazu Indžirlik za operacije u Siriji, prenosi Raša tudej. Turski ministar spoljnih poslova demantuje.

Rusija položaje Islamske države trenutno napada iz baze Hmeimim u sirijskoj provinciji Latakiji.

Moguće “Zeleno svetlo” za ulazak ruske vojske u Indžirlik bi moglo da ima mnogo većeg odjeka na Zapadu nego u samoj Siriji, jer tu bazu već koriste snage NATO i tamo su locirani vojnici i avioni SAD, Nemačke i Velike Britanije.

“Mi možemo da sarađujemo sa bilo kim u borbi protiv terorista Islamske države. Kao što znate, otvorili smo vrata baze Indžirlik za svakoga ko želi da učestvuje u aktivnoj borbi protiv ID. Zašto da ne sarađujemo i sa Rusijom?

Teroristi su naš zajednički neprijatelj i svi bi trebalo da se borimo protiv njega. Moj kolega Sergej Lavrov i ja smo se saglasili oko toga”, prenela ruska mreža RT izjavu šefa diplomatije Mevluta Čavušoglua za TRT Haber.

Međutim, Čavušoglu je kasnije za Rojters precizirao da je govorio o saradnji sa Rusijom u borbi protiv terorizma, ali ne i to da je za njih otvorena vojna baza.

Upitan da li je rekao da bi ruski avioni mogli da koriste Indžirlik, Čavušoglu je odgovorio da “nije dao takav komentar”, preneo je Rojters.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je da ne postoje zvanični razgovori sa Turskom da Rusija koristi vazduhoplovnu bazu Indžirlik u Turskoj, koju trenutno koriste američke vazdušne snage.

“Ne znam da li je postojala neka zvanična komunikacija među vojnim zvaničnicima, niti da li su imali vremena da o tome raspravljaju. Koliko znam, zvaničnih razgovora nije bilo. Ja sam za ovaj predlog čuo iz medija”, rekao je Peskov.

Ukoliko dođe do ovakve saradnje novi korak u “velikom pomirenju” Rusije i Turske, koje je inicirano izvinjenjem predsednika Turske Tajipa Erdogana, nakon čega je Vladimir Putin naložio da se ukinu sankcije prema Turskoj.

Ubrzo je bilo još nekoliko signala naglog otopljavanja odnosa dve zemlje, a nedavno je došlo i do sukoba na liniji Turska-Nemačka baš oko ove baze, jer je delegaciji iz Berlina “zabranjena” poseta, uz ocenu da “nije primereno da se održavaju političke posete u vojnoj bazi”.

(B92)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …